Hlavní obsah

Mladík, který zemřel po honičce s policií, měl jet rychlostí přes 200 km/h

– Praha • Aktualizováno

Generální inspekce bezpečnostních sobrů (GIBS) neshledala pochybení policistů při pátečním pronásledování 17letého řidiče na dálnici D1, které skončilo mladíkovou smrtí a požárem dvou aut na 119. kilometru. V sobotu o tom informovala mluvčí GIBS Radka Sandorová. Mladý řidič vozu Audi A6 jel podle zatím neoficiálních zdrojů rychlostí 200 až 250 kilometrů za hodinu.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Následky nehody na 119. kilometru D1

Článek

"Analýza případu už z naší strany skončila. Pokud by se objevily nějaké další okolnosti napovídající tomu, že by ze strany policistů mohlo dojít k nějakému pochybení, znovu bychom to začali prošetřovat," řekla mluvčí.

Policejní vyšetřování nehody podle mluvčího jihlavské policie Martina Duška stále probíhá. Výsledky nařízené pitvy, které by mohly pomoci k objasnění okolností havárie, podle mluvčího policie ještě nemá.

Policejní honička na D1 skončila smrtí, na dálnici hořela auta Video: Jiří Forman, Novinky

Mladého řidiče sledovaly hlídky jihomoravského dálničního oddělení Chrlice a Domašov kvůli podezření, že nemá k jízdě oprávnění, až na území Kraje Vysočina. Muž jim tedy ujížděl několik desítek kilometrů. Policie zastavila provoz na dálnici, řidič v plné rychlosti narazil do pomalu jedoucích vozidel. Dva vozy začaly hořet.

Řidič při ujíždění policii poškodil po trase osm vozidel, z toho šest osobních a dvě nákladní. Jedna osoba utrpěla při nehodě středně těžké zranění a byla převezena vrtulníkem do nemocnice v Brně - Bohunicích. Dalších osm lidí záchranáři ošetřili na místě.

Jihomoravští policisté dostali v pátek kolem 14:30 oznámení, že vozidlo řídí člověk, který k tomu nemá oprávnění. Automobil směřující po D1 směrem na Vyškov nejdřív sledoval vůz bezpečnostní agentury, poté sledování převzali policisté. Ve Vyškově se ujíždějící auto otočilo a vracelo se směrem na Prahu.

"Policisté se vůz několikrát pokoušeli zastavit, řidič však na výzvy nereagoval, naopak dvakrát do policejního auta narazil a pokračoval v hazardní jízdě," řekl mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

Chtěli svést stíhaný vůz z dálnice

„Policie nevytvořila zátaras, což by představovalo vytvoření nějaké pevné překážky přes vozovku, ale zastavila dopravu. K tomu došlo v daném směru těsně před exitem, aby bylo možno stíhaný vůz po bezpečném zastavení svést z dálnice. Přijíždějící řidiči pokyny policistů bez problémů respektovali, zpomalovali a stavěli se do front,“ vykreslila místo těsně před tragédií krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Mladík však na kolonu vozů před sebou zareagoval tak, že se ji pokusil podjet zprava odstavným pruhem. Jeho volba byla tragická, naboural několik aut a o jedno z čela fronty, se po prudkém nárazu definitivně zastavil. Ze zatím neoficiálních zdrojů vyplývá, že se chlapec, který ještě ani nemohl vlastnit řidičský průkaz, pohyboval rychlostí mezi 200 až 250 kilometry za hodinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám