Hlavní obsah

Tragédie ve Frenštátě objektivem hasičů

– Frenštát pod Radhoštěm
Právo, Novinky, Ondřej Kořínek

Tři dny od tragédie, která mnohým lidem ve Frenštátě pod Radhoštěm změnila život, zveřejnili hasiči své vlastní záběry a fotografie, které jenom dokládají, jaký nápor na psychiku to byl pro obyvatele a zasahující členy integrovaného záchranného systému a jak těžké bude se s tím vyrovnat.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranné práce ve FrenštátěVideo: www.hzsmsk.cz

 
Článek

Tragédie, která odstartovala několikahodinové záchranné a vyprošťovací práce, má na svědomí nejméně pět lidských životů. Jedenáct lidí se zranilo, mezi nimi také jeden dobrovolný hasič. V nemocnici o život stále bojují dva těžce zranění manželé.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Podle posledních informací stojí za výbuchem 57letý nájemník bydlící v prvním patře domu s č.p. 39. Podle svědků a sousedů byl Antonín Blažek, bývalý vězeňský dozorce, podivín. Vyhrožoval nájemníkům, stěžoval si na radnici a měl mít údajně odpojený plyn.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči na místě zjistili, že požár měl několik ohnisek. Jedno se nacházelo v bytě jednoho z tamních obyvatel, jedno ve sklepě a pak i několik dalších. Propanbutanové lahve ale hasiči nenašli. Muž podle všeho nachystal past, ze které ovšem nedokázal uniknout a zemřel také. Ostatky těla zkoumají experti, kteří totožnost teprve potvrdí.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Policie se k jednotlivým verzím nechce zatím vyjadřovat. Událost vyšetřuje jako trestný čin obecného ohrožení.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Šokovaní obyvatelé Frenštátu nabízejí pomoc. Místní radnice zřídila také speciální účet, na který mohou lidé posílat peněžní dary - 388 0277/0100. Zároveň radnice vyčlenila rezervu jeden milión korun, která bude použita na mimořádné výdaje související s likvidací havárie.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

„Pokud to opravdu udělal, je to děsivé. Byla jsem u domu asi deset minut po čtvrté hodině, protože bydlím nedaleko. Plameny šlehaly z přízemí až do vrchního patra, hasiči dělali, co mohli, opravdu šli až na dno všech sil. Když to člověk vidí v televizi, tak mu vůbec nedochází, že se to může stát i v jeho městě. Jsme z toho všichni moc špatní,“ svěřila se deníku Právo místní občanka.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám