Hlavní obsah

Policista s kritickým názorem? Přišlo vyšetřování a pokuta

Právo, Jakub Troníček
Kutná Hora

Vyjádření kritického názoru může být u policie i po více než třiadvaceti letech od revoluce nebezpečné. Přesvědčil se o tom v poslední době policista z Kutné Hory, který anonymně na interním diskusním fóru kritizoval některé kolegy a od té doby je popotahován nadřízenými.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Práci koordinátora by zvládla i opice Chita z Tarzana.“ Právě tento anonymní komentář v diskusi na intranetu policejního prezidia podle zjištění Práva rozlítil šéfku kutnohorské policie Blanku Matějů natolik, až začala pátrat po jeho autorovi.

Na policejním prezidiu si proto vyžádala IP adresu počítače, ze kterého byl kritický příspěvek odeslán, a s příslušným policistou posléze zahájila kázeňské řízení. Na jeho konci byla tisícikorunová pokuta.

Vzhledem k tomu, že se jedná o interní záležitost, nebudeme na vaše dotazy reagovat.
Blanka Matějů

Na otázku, proč se rozhodla policistu za anonymní příspěvek potrestat, odmítla Matějů odpovědět. „Vzhledem k tomu, že se jedná o interní záležitost, nebudeme na vaše dotazy reagovat,“ napsala policejní šéfka.

Podle informací Práva Matějů trest odůvodnila tak, že příspěvek byl napsán v pracovní době. Její postup ale tvrdě zkritizoval policejní prezident Martin Červíček. „V žádném případě nechci, aby byl u policie někdo trestán za svůj názor,“ řekl k tomu Právu první muž policie. Zároveň vyslovil naději, že rozhodnutí Matějů ještě zvrátí její nadřízení z vedení středočeské policie.

Právě k nim se totiž policista proti udělené pokutě okamžitě odvolal.

„V současné době se celou věcí zabývá poradní komise. Předpokládám, že definitivní rozhodnutí by mělo padnout do konce března,“ konstatoval náměstek středočeského krajského ředitelství Jan Ptáček, který bude odvolání na základě doporučení komise posuzovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám