Hlavní obsah

Rok omylem seděl za znásilnění, od státu dostane 4,88 miliónu

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo spravedlnosti má vyplatit Janu Šafránkovi 4,88 miliónu korun za to, že byl odsouzen za znásilnění, které nespáchal. V pondělí o tom nepravomocně rozhodl Obvodní soud pro Prahu 2, podle kterého byla způsobená újma skutečně značná a Šafránek musel na osvobozující rozsudek čekat velmi dlouho. Muž se na státu domáhá téměř 32 miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Šafránek (na snímku se svým advokátem), který byl v roce 1992 nespravedlivě odsouzen za znásilnění sedmnáctileté dívky.

Článek

Šafránek byl ze znásilnění obviněn v roce 1992. Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou ho později odsoudil k ročnímu vězení za to, že na Chrudimsku údajně donutil ženu k orálnímu a análnímu styku a vyhrožoval jí, že pokud to někomu oznámí, nakazí ji virem HIV, nebo ji zastřelí. Rozsudek později potvrdil Krajský soud v Brně.

V roce 2006 však policie vypátrala skutečného pachatele a Šafránek byl v obnoveném řízení osvobozen.

"Nebylo pochyb o tom, že má žalobce na odškodnění právo, " uvedla soudkyně Markéta Jirásková. Muži se však podle ní nepodařilo dostatečně prokázat, že by měl nárok na celou požadovanou částku. Zcela jasně ale vyplynulo, že trestní stíhání a následné odsouzení výrazně ovlivnilo rodinné vztahy.

Na poměry české justice tu částku považujeme za poměrně odvážnou.
Petr Kočí, právní zástupce Jana Šafránka

Proces také podle soudkyně znemožnil Šafránkovi navázat další vztahy, oženit se a mít děti. "Žalobci tak vzal nejlepší roky života," prohlásila. K nakonec přiznané částce dospěla například srovnáním s penězi, které soudy přiznávají při ztížení společenského uplatnění po úrazu či těžké nemoci. Zároveň prý lze takovouto částku použít k tomu, aby začal nový život.

Dlouhá cesta ke spravedlnosti

Stát muži již dříve vyplatil 409 tisíc korun a později dalších 366 tisíc. Soud částky vypočítal jako odškodnění za 291 dní ve vazbě a 75 dní ve výkonu trestu.

Šáfránkův právní zástupce Petr Kočí považuje pondělní rozsudek za příznivý krok na cestě klienta ke spravedlnosti, která byla dlouhá. Neskrýval přitom i určité překvapení v otázce samotného rozhodnutí o odškodnění.

„Na poměry české justice tu částku považujeme za poměrně odvážnou. Jestli budeme trvat na celém tom nároku (téměř 32 miliónů korun, pozn. redakce) a tedy na odvolání, to ještě zvážíme,“ řekl Právu advokát.

Sám Šafránek podle něj vnímá, že to nemusí být konec celé kauzy. „Po tom všem, co se dělo, je to pro něj pozitivní zpráva, že to takto dopadlo, a že se vše snad po dvaceti letech blíží ke konci,“ zprostředkoval Právu Šafránkovu reakci právník Kočí.

Částku 31,8 miliónu korun, kterou se nyní zabývá soud, požaduje muž jako odškodnění za nemajetkovou újmu. Podle jeho advokáta Petra Kočího musel Šafránek žít s pověstí sexuálního delikventa, což se podepsalo na jeho osobním životě, pracovních možnostech a rodinných vztazích. Výši částky pak právník odůvodnil mimo jiné srovnáním s odškodněními, které za poškození pověsti dostávají známí umělci či politici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám