Hlavní obsah

Náměstka plzeňského primátora čeká kvůli krádeži fotoaparátu znovu soud

Právo, Patrik Biskup, Ivan Blažek

Náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS), kterého okresní soud loni v listopadu zprostil obžaloby z krádeže, si na oslavu definitivního vítězství musí ještě počkat. Státní zástupce, který nyní obdržel rozsudek v písemné podobě včetně podrobného odůvodnění, podal odvolání. O případu tak bude v druhém kole rozhodovat Krajský soud v Plzni.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Náměstek plzeňského primátora Petr Rund na jednání zastupitelstva

Článek

„S verdiktem nesouhlasíme. Vadí nám, že soudkyně vůbec nebrala v potaz výpověď poškozeného,“ prohlásil žalobce Petr Minich.

Politik čelí obvinění, že před rokem měl sebrat fotoaparát občanskému aktivistovi Jakubu Jahlovi, který se svým kamarádem Václavem Raisem postával před plzeňskou radnicí a rozdával letáky.

V nich upozorňovali na blog, v němž Rais nelichotivě popisoval stáž v Rundově kanceláři. Procházející náměstek měl Raise odvést do své kanceláře, kde mu údajně vyhrožoval a nutil ho, aby blog smazal.

Druhé dějství mělo následovat při odchodu obou aktérů z radnice. „Připravil jsem si fotoaparát, abych náměstka Runda natáčel. On vyšel ven a vytrhl mi ho,“ vypověděl před soudem Jahl.

Rund pak nastoupil do auta. „Řekl, že fotoaparát vrátí na konci školního roku. A pak že si pro něj máme přijít příští den,“ popsal dění Rais.

Úředník vše popíral

Poté oba aktivisté na náměstka podali trestní oznámení. Rund ale vše od začátku popíral.

„Soud dospěl k závěru, že nemůže jednoznačně určit, zda se skutek stal. Má o tom značné pochyby,“ uvedla samosoudkyně Bohdana Kučerová. Podle ní se výpovědi mladíků lišily. Na důvěryhodnosti Jahlovi nepřidalo, že figuruje v několika přestupkových řízeních a letos v září údajně počmáral plzeňský památník Díky, Ameriko!  „Razil heslo: ‘Odstraňte všemi způsoby zkorumpované politiky‘. Je otázka, kam až byl schopen zajít,“ poznamenala Kučerová.

Rund k soudnímu jednání nechodil, za sebe poslal advokáta. Po zprošťujícím rozsudku Právu řekl: „Jsem rád, že se pravda ukázala. Šlo o nesmysl a vykonstruovanou věc, kterou provázela řada účelovostí.“ Kauzu bere jako útok na svoji osobu. „Mám indicie, že aktivisté byli jen nastrčenými figurkami,“ prohlásil Rund.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám