Hlavní obsah

Janouškovi nakonec hrozí za pokus o vraždu až 18 let

– Praha • Aktualizováno

V souvislosti s nehodou z loňského března čelí pražský podnikatel Roman Janoušek obvinění z pokusu o vraždu. Za sražení 51leté Vietnamky mu hrozí až 18 let vězení. Podle informací Práva původní právní kvalifikaci ublížení na zdraví zpřísnilo Městské státní zastupitelství v Praze.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek po nehodě

Článek

„Upozornění na změnu právní kvalifikace mi přišlo od policie v Hradci Králové ve čtvrtek do datové schránky,“ řekl Právu Janouškův právní zástupce Vít Široký.

„Jsem z toho konsternovaný a nenacházím slov. Považuji to za naprosto nepřiměřené stavu věci,“ okomentoval rozhodnutí státního zastupitelství Široký.

Rozhodnutí státního zastupitelství bylo podle textu dokumentu učiněno s ohledem na provedené důkazy, výpovědi svědků, povahu zbraně, za niž je označen automobil třídy SUV a znalecké posudky. „Považuji to za velmi silně přitažené za vlasy,“ podotkl Široký pro Právo.

V úterý Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) rozhodlo o zpřísnění právní kvalifikace Janouškova činu, neřeklo ale jak.

Policie pražského lobbistu v březnu původně obvinila z úmyslného těžkého ublížení na zdraví. Při přísnějším posouzení by to ale znamenalo sazbu od deseti do osmnácti let.

Janoušek odmítl nehodu komentovatVideo: TV Prima

Kontroverzní podnikatel byl v březnu kromě těžkého ublížení na zdraví obviněn také z ohrožení pod vlivem návykové látky. Podle policie při jízdě v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do vozu, který jel před ním. Jel prý dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce.

Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji ale podle policie autem srazil a ujel. Policie lobbistu dostihla, při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu.

Janoušek sraženou ženu odškodnil, což může mít vliv i na výměru případného trestu u soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám