Hlavní obsah

Protikorupční policie zkoumá stavební zakázky ostravské radnice za stamilióny

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Závažné podezření z manipulace s mnohamiliónovými zakázkami statutárního města Ostravy začala prověřovat ostravská expozitura Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Podle informací Práva jde celkem o devět velkých stavebních zakázek z poslední doby.

Článek

Policie si již u ostravského magistrátu vyžádala veškerou dokumentaci k těmto veřejným soutěžím. V čem konkrétně policie podezření spatřuje a které osoby jsou mezi podezřelými, není jasné, protože na případ je vyhlášeno informační embargo - prověřování je na samotném počátku a nikdo nebyl zatím obviněn.

Podle informací Práva se policie zajímá o průběh devíti soutěží na velké stavby a rekonstrukce. Například o nákladnou stomiliónovou stavbu nedávno dokončeného Komunitního centra Ostrava, rekonstrukci budovy městské policie ve Slezské Ostravě, rekonstrukci Domu kultury Akord v Ostravě-Zábřehu, vybudování návštěvnického centra v zoologické zahradě, výstavbu cyklostezek ve Slezské Ostravě nebo stavbu tramvajové zastávky a silnic v sousedství obchodního centra Forum - Nová Karolina.

Policie případ prověřuje pro podezření ze zvlášť závažných zločinů zneužití pravomoci veřejné osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Informace nikdo neposkytuje

Primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD) na dotaz Práva potvrdil, že policie si od magistrátu opravdu na sklonku minulého roku vyžádala veškerou dokumentaci k těmto zakázkám. „Neznám ale důvody, které k tomu policii vedou,“ řekl. Dodal, že si není vědom žádné skutečnosti, která by svědčila pro jakoukoliv manipulaci při veřejných soutěžích týkajících se zmíněných investic. „Na úrovni rady rozhodně k ničemu takovému nedocházelo,“ Kajnar.

Podle informací Práva případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Jeho představitelé se ale ve středu nechtěli k případu jakkoliv vyjadřovat s tím, že kauzy na samém počátku prověřování státní zastupitelství ze zásady nekomentuje.

Podobně se vyjadřuje i policie. „Mohu potvrdit, že se touto věcí zabýváme, ale nebudeme k tomu poskytovat jakékoliv informace,“ řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám