Hlavní obsah

Obviněný v losovačkách figuruje i v dalších kauzách

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z patnácti obviněných v kauze údajně zmanipulovaných elektronických losovaček je podle zjištění Práva Dalibor Křepela (42), ředitel společnosti Inženýrské služby Hradec Králové. Ta pro zadavatele organizovala některé z podezřelých tendrů. Právo ovšem narazilo na otazníky i u dalších zakázek za desítky miliónů, kterými se protikorupční útvar nezabývá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Právo při procházení rejstříků, vazeb Křepely a veřejně dostupných dokumentů narazilo na několik tendrů, u nichž lze dovozovat podezření na střet zájmů. Křepela Právu telefon nezvedl.

„S ohledem na probíhající vyšetřování se k této kauze nebudu vyjadřovat,“ odpověděl pak prostřednictvím SMS zprávy na dotaz, co říká na obvinění.

Jde o několik let staré zakázky Královéhradeckého kraje na rekonstrukci ústavu pro mentálně postižené ženy v Rokytnici v Orlických horách a na stavbu garáží a skladů krajské Správy a údržby silnic. Celkem za více než 70 miliónů.

Obě zadávací řízení měli na starost Křepela a Inženýrské služby HK a v obou se počet zájemců omezoval losem. A v obou případech byla konečná cena vyšší než předpokládaná.

Oba tendry vyhrála stavební společnost Regio-stav z Praskačky na Královéhradecku, vždy ve sdružení s další firmou.

Společně podnikají

První zmíněnou zakázku společnost Regio-stav získala na počátku roku 2007. Proti předpokládané ceně 43 miliónů uspěla s nabídkou přesahující 46,5 miliónu.

Druhou zakázku, na stavbu garáží a skladů, získala firma Regio-stav v srpnu 2008. Předpokládaná cena činila 27,6 miliónu, nakonec byla částka vyšší téměř o milión.

Regio-stav přitom v letech 2003 až 2005 vlastnil Křepelův známý, Petr Košťál (59), který podle dostupných údajů ve společnosti působil i v letech následujících. Od konce roku 2008 oba muži spoluvlastní firmu Bellevue Develop.

Společnost, která v roce 2008 koupila historickou vilu v Táboře, zrekonstruovala ji a prodává v ní luxusní byty, přitom není jediným oficiálním poutem mezi Křepelou a Košťálem.

Oba se v roce 2001 míjeli v představenstvu již zaniklé společnosti KPM stavební práce. Košťál byl do června 2001 předsedou představenstva, Křepela se v této době stal jeho členem. A v představenstvu byl s Košťálem i nynější majitel Regio-stavu Josef Kotek. Křepela na dotaz Práva, zda si nemyslí, že mohlo jít v případě zakázek pro Regio-stav o střet zájmů, neodpověděl.

Z vyjádření Jiřího Hošny z tiskového oddělení Královéhradeckého kraje vyplývá, že kraj neměl o regulérnosti obou tendrů pochyb. Losování zájemců o zakázky se podle něho provedlo „ručně“, tedy nikoli za použití počítačů jako v policií vyšetřované kauze.

Karlovarská losovačka

Z údajů, které Hošna Právu poskytl, rovněž plyne, že losování v obou případech zajišťovali lidé spojení s firmou Stone Block, která měla na starost i tzv. karlovarskou losovačku.

Společnost má sice pražskou adresu, sídlo její sesterské firmy Block Reality, dříve Kleris CZ, lze ale nalézt v Praskačce. Tedy v téže obci, kde sídlí Regio-stav.

O tom, že mezi obviněnými v kauze elektronických losovaček jsou i lidé, kteří stáli za karlovarskou losovačkou, již policie informovala.

Podle neoficiálních zpráv je stíhán třeba Roman Krist, jehož dlouhé šátrání v losovací nádobě tehdy rozesmálo i přítomnou notářku.

BEZ KOMENTÁŘE: Karlovarská losovačka

Krist, jenž je ve vedení jak společnosti Stone Block, tak Block Reality, byl v případě zakázky na rekonstrukci ústavu v Rokytnici členem losovací komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám