Hlavní obsah

Strážnice zachránila život hospodskému a ještě pro něj zkasírovala hosty

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Krásná městská policistka zašla do hospůdky na kávu, ale místo pití zachraňovala život majiteli hospody, který se zhroutil v kuchyni. Pak za něj zkasírovala hosty, zamkla podnik a týden se starala o jeho psa. Muži, kterého znala jen od vidění, pak jen řekla, že lidé si mají pomáhat.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Městská policistka Hana Pelcmanová

Článek

Čtvrteční předávání cen městským policistům za záchranu života a za statečnost mělo jednu hvězdu. Poté, co primátor Bohuslav Svoboda (ODS) odměnil strážníky, kteří slouží už 20 let, tedy jsou u městské policie od jejího založení, předával ocenění za zásahy, při nichž strážníci odvrátili téměř jistou smrt zraněných nebo podchlazených lidí.

Jako poslední zaznělo jméno Hany Pelcmanové, pětadvacetileté drobné blondýnky, která k městské policii nastoupila letos v červnu a o svém ocenění se dozvěděla jen den předem.

Hospodský ležel mezi střepy

„V říjnu jsem s přítelem šla do hospody v Kostelci nad Labem, kde žiju. Majitele pana Kořínka jsem znala jen od vidění, občas jsme tam zašli. Ale když dlouho nepřicházel, a i ostatní hosti si začali stěžovat, že chtějí pití nebo platit, zvedla jsem se a šla se raději podívat do zázemí,“ popsala situaci Hana Pelcmanová.

Když vstoupila do kuchyně, uviděla čtyřiatřicetiletého muže, jak leží v bezvědomí na podlaze plné střepů.

„Poskytla jsem mu první pomoc, položila ho do stabilizované polohy a volala záchranku. Ti mě instruovali, co mám dělat, takže když přijeli, byl už trochu při vědomí a komunikoval,“ řekla Právu strážnice.

Jenomže tento příběh není jen o záchraně života. Pelcmanová totiž dříve dělala brigádu v restauraci a dobře si uvědomovala, jak je i denní tržba důležitá. Vzala tedy do ruky kasírku a vrátila se mezi hosty.

„Všichni zaplatili, co měli. Viděli, co se stalo, takže mi věřili. Tržbu jsem tam pak odevzdala, našla i klíče, vše pozavírala, ale když jsem chtěla zamknout, všimla jsem si štěněte výmarského ohaře. Tak jsem ho vzala domů, kde si ho pan Kořínek po týdnu, když ho pustili z nemocnice, vyzvedl,“ vyprávěla strážnice.

Nejen zachráněnému, ale i místním štamgastům svou nezištnou ochotou vyrazila dech.

"Viděl jsem anděla"

„Z toho večera si jen pamatuju, že jsem měl pocit, že vidím anděla. Ležel jsem na zemi a jen rozmazaně viděl blond vlasy. Až ráno, když jsem v nemocnici zjistil, že mám vybitý telefon a nemohu někomu zavolat, aby se mi postaral o hospodu, se ve dveřích objevila ona,“ popisuje druhé setkání s Hanou Pelcmanovou majitel restaurace Jan Kořínek.

„Dala mi klíče, řekla, že se o vše postarala a psa má u sebe. V dnešní době mi to přišlo neuvěřitelné. Zachránila mi život, ale taky jako úplně cizí člověk zabezpečila a ochránila můj majetek a postarala se o mé zvíře,“ dodal.

„Nic se neztratilo. Když jsem to počítal, zjistil jsem, že je tržba i o něco vyšší než jindy. Prý hosté dávali velký dýška. I Hanka sama zaplatila svou útratu,“ sdělil Kořínek, kterého v osudný večer dohnala únava a také celkové vyčerpání organismu.

Pochválil ji v dopise primátorovi

Protože zachránkyně odmítla finanční odměnu, dokonce nepřijala ani úhradu za krmivo pro psa, rozhodl se majitel restaurace napsat přímo primátorovi Prahy.

„Zjistil jsem, že pracuje u městské policie, což mě tedy překvapilo, takže jsem nejen změnil názor na policii, ale řekl jsem si, že by měla dostat alespoň nějaké ocenění a měli by u ní v práci vědět, co udělala,“ doplnil muž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám