Hlavní obsah

Šéf nemocnice zablokoval muži auto a chtěl peníze, stojí před soudem za vydírání

Právo, Patrik Biskup

Je to přesně rok, kdy Vlastimil Řehoř přijel s nemocným šestiletým synem do areálu soukromé nemocnice Privamed v Plzni. Vozidlo odstavil na volném místě, o němž netušil, že patří řediteli špitálu Miroslavu Machovi. Ten mu nejprve zablokoval výjezd svým autem a pak mu nechal nasadit soukromou botičku s tím, že pokud nezaplatí pokutu za špatné parkování, neodjede.

Foto: Právo

Miroslav Mach na chodbě soudu před zahájením hlavního líčení.

Článek

Mach se tím podle státního zástupce Roberta Merkuna dopustil trestných činů vydírání a přisvojení si pravomoci úřadu. Případ začal v pondělí projednávat plzeňský okresní soud.

„Poškozený zaparkoval na místě, které nebylo zákonným způsobem označeno jako vyhrazené. Obžalovaný mu pak svým vozem bránil ve výjezdu a poté dal pokyn zaměstnanci nemocnice, aby na cizí automobil instaloval botičku, přičemž toto je oprávněná učinit pouze státní nebo obecní policie,“ uvedl žalobce.

Poukázal dále na to, že Mach nechal Řehoře odjet až po zaplacení částky pět set korun za špatné parkování.

Přivezl syna s horečkou

„Kluk měl tři týdny horečky, dětská lékařka ani po několika vyšetřeních nedokázala říci, co mu vlastně je. Tak nás poslala na rentgen do Privamedu. Auto jsem nechal stát u zdi mezi auty na místě, které bylo označeno dopravní značkou parkoviště. Když jsem se vrátil k vozu, stál před ním nějaký bavorák. Neměl jsem šanci vyjet,“ líčil u soudu Řehoř. Od zaměstnanců špitálu se dozvěděl, že BMW X5 patří nejvyššímu šéfovi.

„Až v tu chvíli jsem si všiml, že na zdi je pověšená cedulka s espézetkou. Ředitele jsem zastihl v lékárně v přízemí. Požádal jsem ho, jestli by mohl se svým autem uhnout a já mohl co nejrychleji odjet domů. Vysvětloval jsem, že synovi není dobře. Na to mi odpověděl, že ho to vůbec nezajímá, otočil se zády a odešel,“ líčil Řehoř.

Foto: Právo

Místo, na kterém zaparkoval otec s nemocným dítětem. Na zdi je cedulka s espézetkou Machova bavoráku.

Ten pak dal na radu přítomného lékárníka, aby za Machem ještě jednou šel a zkusil se s ním domluvit.

„Vzal jsem syna za ruku a vyjeli jsme do čtvrtého patra. Ředitele jsme zastihli na chodbě. Omluvil jsem se, že jsem si té cedulky s espézetkou na zdi nevšiml a že to můžeme vyřešit jako normální lidi. On mi na to řekl, že se o tom můžeme bavit, když zaplatím pět set korun za špatné parkování. A ještě dodal, ať sebou hodím, nebo tam budu mít botičku,“ pokračoval Řehoř, který více než čtyřicet let pracoval v hutích.

Zaplatil v pokladně

Protože podle svých slov neměl jinou šanci a strachoval se o zdraví syna, zaplatil v nemocniční pokladně požadovaných 500 korun. K jakému účelu byly použity, netuší.

„Venku mi zrovna nasazovali botičku... Za chvíli přišel ředitel, kterému jsem ukázal stvrzenku o zaplacení. Sedl do auta a popojel mi, abych se dostal pryč,“ prohlásil dále Řehoř.

Ten následně podal na Macha trestní oznámení. „Nemuselo to dojít až sem, kdybychom se jako chlapi domluvili. Stačilo mi říci, ty blbče, příště pořádně koukej, kde parkuješ, a vyřízeno. Ale aby se člověk s jeho postavením a vzděláním takhle choval, bylo na mě příliš,“ uzavřel Řehoř.

Mach se vinen necítí

Mach u soudu tvrdil, že nešlo o pokutu, ale o finanční náhradu za ztrátu času a projetý benzín. „Když jsem nemohl zaparkovat na svém místě, tak jsem hledal místo jinde. Protože nikde nic volného nebylo, vrátil jsem se zpět a zaparkoval tak, jak jsem zaparkoval,“ vysvětloval.

Dále uvedl, že Řehořovi sdělil, aby posečkal, že je volána policie. „Nabídl jsem mu, že pokud do toho nebudeme zatahovat policii, tak budu chtít zaplatit finanční náhradu. Vypočetl jsem částku 500 korun, načež začal smlouvat o ceně. Poslal jsem ho do bankomatu. Za několik minut mi volala pokladní, že pán zaplatil,“ popsal svoji verzi Mach.

Podle odborníků rozhoduje o rozmístění dopravního značení na soukromém pozemku, stejně jako na veřejném prostranství, dopravně správní orgán ve schvalovacím řízení.

„Musí jít o řádné dopravní značení, a ne, že si tam někdo dá nějakou cedulku a pak bude tvrdit, že jejím nerespektováním se někdo dopouští dopravního přestupku,“ uvedl vedoucího oddělení dopravních přestupků plzeňského magistrátu Michala Vrby.

Líčení bude pokračovat příští rok v únoru, kdy se dá očekávat i rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám