Hlavní obsah

Ostravští bachaři odkláněli tuny mědi do sběren, vydělali prý milióny

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřovatelé z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinili o víkendu čtveřici zadržených dozorců z ostravské věznice Heřmanice z krádeže. Právu to v neděli potvrdila mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Věznice v Ostravě-Heřmanicích v době obsazení inspektory z Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Článek

Podle zjištění redakce jsou ale dotyční stíháni i pro další trestné činy, mimo jiné například pro zneužití pravomoci úřední osoby. To ale zatím inspekce nechce oficiálně potvrdit s tím, že více podrobností sdělí v pondělí.

Čtyři bachaři z Heřmanic si ale zajímavým, avšak nezákonným způsobem přivydělávali ke svému platu. Podle zjištění Práva po dobu několika měsíců v rámci ostrahy vězňů v průmyslovém areálu u věznice „odkláněli“ část vytěžené mědi z různých starých spotřebičů a zbytků do jedné tamní kůlny, a když jí měli větší množství, tajně měď odvezli do sběrny. Aby zmenšili hrozbu prozrazení, s „odkloněnou“ mědí většinou zamířili do sousedního Polska, kde za každou dodávku dostali statisíce korun. Ty si pak údajně rozdělovali mezi sebou.

Čapli je při činu

Že nešlo o žádné drobné, svědčí i poslední várka mědi, se kterou už ale dozorci do sběrny nedojeli. V pátek totiž spadla klec. Právě v okamžiku, kdy bachaři i s dodávkou plnou mědi opouštěli brány heřmanické věznice, si na ně podle informací Práva počíhali detektivové z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Věznice v Ostravě-Heřmanicích v době obsazení inspektory z Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Ti nešli naslepo, protože skupinu obchodníků s mědí prý už několik měsíců sledovali. Potřebovali ale dozorce chytit přímo při činu, což se jim v pátek v podvečer podařilo. V autě totiž bachaři vezli údajně tunu a půl tohoto drahého kovu, za kterou by ve sběrně dostali až přes 200 tisíc korun. Kolik podobných převozů mědi do výkupny dozorci za poslední dobu zvládli, to inspekce v současnosti zjišťuje. Dá se však předpokládat, že jejich nelegální přivýdělek jde do miliónů korun.

Padla obvinění z krádeže

Jak Právu řekla mluvčí Sandorová, vyšetřovatelé už povedenou čtveřici během soboty vyslechli a obvinili z krádeže ve čtvrtém odstavci trestního zákona, což znamená, že bachaři museli způsobit škodu mezi půl miliónem a pěti milióny korun. Za to jim teď hrozí dva roky až osm let za mřížemi.

Inspekce obsadila věznici v Heřmanicích, začalo zatýkáníVideo: Prima FTV

„Mohu potvrdit, že všichni čtyři příslušníci vězeňské služby byli již obviněni ze zločinu krádeže. K civilním osobám a případným návrhům na vzetí obviněných do vazby se vyjádříme až v pondělí, vyšetřování totiž nadále běží,“ uvedla Sandorová.

Chytili i kupce

Mezi obviněnými je ale podle informací Práva i několik pracovníků sběren surovin, kteří od dozorců kupovali měď načerno, tedy bez jakýchkoli dokladů.

Tím, že už v pátek inspekce pozatýkala hlavní podezřelé, měla v sobotu i v neděli klid na sbírání důkazů a podkladů, a to přímo v areálu věznice v Heřmanicích. V neděli navíc provádí údajně i domovní prohlídky a prohledává i další prostory.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Věznice v Ostravě-Heřmanicích v době obsazení inspektory z Generální inspekce bezpečnostních sborů.

O důležitosti a velkém rozsahu zátahu svědčí i fakt, že podle zjištění Práva celou razii osobně přímo na místě řídil první náměstek GIBS Dušan Brunclík.

Ten na dotaz redakce sdělil, že akce probíhá podle plánu, k žádným komplikacím nedochází a lze předpokládat, že se protáhne až do pondělních brzkých ranních hodin.

„Během pondělního dopoledne pak budeme informovat veřejnost. Podařilo se nám to, co jsme v rámci té realizace chtěli udělat, splnit do posledního bodu,“ řekl v neděli Právu bez bližšího komentáře Brunclík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám