Hlavní obsah

Soudkyně zapomněla, že vynesla rozsudek, a nařídila další jednání. Teď přijde o peníze

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vcelku spokojeně mohla odejít z jednání kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) ostravská soudkyně Kamila Šrubařová. Vedení soudu požadovalo její odchod z funkce, kárný senát ale po středečním jednání soudkyni potrestal jen snížením platu o 30 procent na 14 měsíců. Právu to potvrdila mluvčí NSS Petra Lavická.

Článek

Šrubařová stála před kárným senátem kvůli dvěma pochybením. V civilním sporu svolala jednání, přestože už předtím vynesla rozsudek, na což ji upozornil jeden z účastníků. „Přehlédla jsem to,“ vysvětlila soudkyně a doplnila, že je přetížená prací.

Předseda ostravského soudu Roman Pokorný nad takovýmto pochybením jen kroutil hlavou s tím, že nic podobného v životě neviděl. „Šlo o velice jednoznačné a závažné porušení povinností soudce,“ potvrdila předsedkyně kárného senátu Daniela Zemanová.

U druhého případu si Šrubařová nevšimla, že jí soudní podatelna přidělila spor, který nespadal pod její pravomoc a na omyl přišla až po několika měsících. Ostravská soudkyně není před kárným senátem žádným nováčkem, už loni dostala trest snížení platu o 30 procent na 10 měsíců za průtahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám