Hlavní obsah

Lidé na dně společnosti žijí v Praze v hororových domech

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Deník Právo doprovázel policisty, kteří v rámci akce Derby, která probíhala z úterý na středu, navštívili i squat, jenž si nezadal s hororovými kulisami. Nepořádek, vlhkost, výkaly, střepy, stříkačky. Tentokrát nikdo z obyvatel squatu na Roztylech nezaútočil.

Policejní zátah ve squatu blízko Roztylského náměstí Video: Novinky

 
Článek

Policisté v rámci akce kontrolují zastavárny, sběrny, podniky, které by neměly nalévat nezletilým, a řidiče. Čím dál častěji se ale zaměřují ve spolupráci s cizineckou policií i na ubytovny a hlavně squaty, které nahánějí hrůzu především okolním obyvatelům. V ubytovně nedaleko tržnice Sapa v Písnici policistům postupně otevírá provozovatel pokojíky se dvěma postelemi, za které obyvatelé zaplatí až dvě stě korun na noc.

Někde je nepořádek a zápach, jinde nečekaně načančaný gauč, ale všichni obyvatelé pohybující se na hranici takzvaně slušné společnosti bez větších námitek pokuřují na chodbičce a předávají doklady strážcům zákona.

Prohlídka ubytovny v pražské PísniciVideo: Novinky

K žádným potížím ani útoku při tomto zásahu nedošlo a zasahující policisté umakartovou ubytovnu se čtyřiceti pokoji s úsměvem přirovnávají k Hiltonu proti tomu, co je čeká za chvíli. Kolem sedmé hodiny stojí kousek od až poeticky klidného Roztylského náměstí v Žilinské ulici zhruba 35 do černých kombinéz oděných policistů před budovou bývalé ubytovny.

Nyní zchátralá budova s vymlácenými okny, ohořelými místnostmi a s interiérovým vybavením v podobě smetiště, vypadá děsivě už zvenku.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Zátah ve squatu v pražských Roztylech

Uvnitř si policisté ještě s úsměvem na rtech připomenou pravidlo z filmových hororů, že se nesmějí rozdělit, a noří se do tmavých chodeb, stoupají po vymlácených schodištích a každou místnost kontrolují, aby jim nikdo neutekl.

Ve dvanácti případech byli policisté na tomto místě hrůzy úspěšní. Převážně uživatelé drog a bezdomovci, kteří nemají ani pár drobných na ubytování, postávají před budovou, kde by nespočinulo ani zvíře, s téměř nelidským, zanedbaným vzezřením a poslušně podávají policistům doklady.

Po kontrole se pak vracejí zpět do squatu, kterému policisté přezdívají Hostel podle známého amerického hororu, mezi odpadky, použité injekční stříkačky, do tmy a zimy. Zasahující strážci zákona, kteří takováto místa navštěvují minimálně jednou měsíčně, riskují nejen zranění jehlami a sklem, ale daleko reálněji útok, který může přijít z jakéhokoli tmavého koutu.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Zátah ve squatu v pražských Roztylech

„Záleží vždy na tom, zda dotyčným dojde, že my vlastně jen přicházíme na kontrolu, hledáme osoby v pátrání a ověřujeme pravost dokladů. Když mají pocit, že je jdeme rovnou zatknout, jsou útoční a často ozbrojení, ať už noži, nebo jinými zbraněmi. V rámci akce Derby jsme museli použít donucovacích prostředků pouze v jednom případě, ale nikdo z kontrolovaných ani policistů nebyl zraněn,“ řekl Právu velitel policejního opatření Jiří Votoček.

Od šestnácti hodin do jedné hodiny ve středu v noci policisté na území Prahy 4 zkontrolovali 508 osob, z nichž bylo 98 cizinců. Vozů bylo na 14 místech ve čtvrté MČ, kde zátah probíhal, zkontrolováno 274. Jejich řidiči zaplatili pokuty v šestnácti případech. Policisté prošli i 16 heren a barů, čtyři sběrné suroviny, pět bazarů a celkem šest ubytoven. V nich objevily dvě osoby v pátrání a další dvě při akci zatkli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám