Hlavní obsah

Slováky a muže z Boskovic otrávila stejná slivovice prodávaná přes internet

Právo, Miroslav Homola
Uherské Hradiště

Už i dosud „nedotknutelný“ nápoj moravského Slovácka slivovice je na černé listině nebezpečného pití. Jihomoravští kriminalisté se intenzivně věnují šetření případu prodejce, který nabízel slivovici kontaminovanou metylalkoholem. Tou se otrávil osmatřicetiletý muž, který je v současné době hospitalizovaný v boskovické nemocnici.

Foto: Policie ČR

Slivovice, kterou nabízel zadržený muž na internetu.

Článek

Prodejce využíval k inzerci internetové servery Bazoš.cz, Inzercebazar.cz či Hyperinzerce.cz; vyloučit však nelze ani další webové stránky. „Vystupoval nejen pod e-mailovou adresou veselypetr@atlas.cz, jak už jsme informovali v neděli, ale používal také e-mail slovackaslivovice@email.cz. Slováckou slivovici prodejce nabízel i na vývěsce v obchodních domech Tesco a Kaufland v Uherském Brodě,“ uvedla jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Destilát distribuoval v PET lahvích, ale policie nemůže vyloučit ani jiné obaly. Nabízenou slivovici pak posílal zákazníkům poštou, nabízel i osobní odběr.

Kriminalistům se muže podařilo zadržet, v současné době probíhají úkony trestního řízení. Policie komunikuje se všemi odběrateli, které se podařilo zjistit z telefonního výpisu a výpisu e-mailové komunikace prodejce.

Jeden z konzumentů slivovice je hospitalizován v Písku

„Zjistilo se, že několik litrů podezřelé slivovice si na domácí oslavu koupili zákazníci ze Slovenska. Hned v sobotu jsme tedy kontaktovali slovenskou policii s žádostí o spolupráci. Slovenští kolegové tak neprodleně vyrozuměli muže, který si podezřelý destilát koupil, a následně všechny osoby, které jej na páteční oslavě konzumovaly, aby se ihned dostavily k lékařskému ošetření. Rozbor vzorku lihoviny, který zajistili policisté na Slovensku, přítomnost metylalkoholu potvrdil. Po upozornění policie vyhledali jeho konzumenti lékařskou pomoc. Jeden z mužů, který se zúčastnil slovenské oslavy, pak odjel do Písku, kde je hospitalizovaný v nemocnici,“ doplnila Vedrová.

„Můžeme potvrdit informaci, že v neděli v odpoledních hodinách přijala nemocnice v Písku pacienta s podezřením na otravu metylalkoholem. Výsledky toxikologického vyšetření v Českých Budějovicích potvrdily intoxikaci metanolem,“ sdělil Právu František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích. Klinický stav pacienta je podle dopoledních informací nemocnice dobrý. „Nemá zrakové potíže,“ podotkl Kotrba.

Policisté důrazně varují všechny, kteří si přes tyto nebo obdobné inzeráty podezřelou slivovici koupili, aby ji v žádném případě nekonzumovali a aby o tom informovali policii prostřednictvím linky 158.

Pokud už destilát někdo ze zákazníků požil, měl by okamžitě vyhledat lékařskou pomoc a podrobit se vyšetření a případné léčbě možné otravy metylalkoholem. Pokud podezřelé lahve má někdo z občanů doma, policisté jej žádají, aby je přinesl na nejbližší policejní služebnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám