Hlavní obsah

Metanol by mohl pocházet z polských nemrznoucích směsí, Varšava to odmítá

Praha/Varšava
Aktualizováno

Jedovatý alkohol zabíjející v ČR mohl podle policie pocházet z nemrznoucích směsí z Polska. Jedná se ale jen o jednu z vyšetřovacích verzí. Alkoholické nápoje obsahující nebezpečný metanol již v České republice zabily 20 lidí, v nemocnicích leží nyní 38 otrávených. Polská strana tuto informaci označila za fámu.

Foto: Profimedia.cz

Po požití metanolu ze směsí do ostřikovačů zemřelo jen za loňský rok v Polsku 22 lidí. Ilustrační foto.

Článek

Metanol, který se objevil v alkoholických nápojích v Česku, mohl být získán ze směsí do ostřikovačů z Polska, uvedly ve svém pondělním vydání Lidové noviny (LN).

"Jednou z variant je i toto," řekl deníku Václav Kučera, šéf speciálního policejního týmu Metyl. Další podrobnosti ale nechtěl uvést, aby neohrozil průběh vyšetřování. "Je to jedna z verzí. Ale dokud není jediná, tak se pokračuje ve vyšetřování," sdělil LN náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška.

V roce 2010 povolila Evropská unie, aby byl při výrobě nemrznoucích směsí používán místo etanolu podstatně levnější, ale zdraví nebezpečný metanol. Od té doby v Polsku zemřely podle deníku po požití alkoholu vyrobeného ze směsí do ostřikovačů desítky lidí. Jen loni zaznamenaly tamní úřady 77 případů otrav, z nichž 22 skončilo úmrtím, píší LN.

Polsko nařčení odmítá

Mluvčí polského policejního prezidenta Mariusz Sokolowski informaci popřel. "Já ty informace považuji za fámu," řekl polské agentuře PAP. "Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by zdroj toho alkoholu byl v Polsku," dodal.

Mluvčí však připomněl, že kvůli těsnému sousedství Poslska s Českem existuje pravděpodobnost, že se část jedovatého alkoholu dostala i do Polska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám