Hlavní obsah

Chovatele z Bruntálska uštkla kobra, jeho stav je kritický

– Krnov (Bruntálsko) • Aktualizováno

Pětačtyřicetiletého chovatele z Bruntálska v sobotu dopoledne uštkla kobra monoklová. Jed tohoto hada je silně toxický. Stav muže je proto kritický. Lékaři ale museli víc jak deset hodin počkat na protilátku. Tu musela z Německa přepravit sanitka.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Událost se stala v Dětřichově nad Bystřicí. Muže kolem 11:00 do nemocnice přivezla sanitka záchranné služby. "Pacient je hospitalizovaný na jednotce ARO, jeho stav je vážný. Čekáme na dopravení antiséra," uvedl po poledni primář oddělení Marián Olejník.

Protilátka totiž v současné době není v České republice k dispozici. Do Toxikologického centra v Mnichově proto pro ni z Prahy vyjela soukromá sanitní služba. "V případě uštknutí kobrou monoklovou by mělo být sérum podáno do 24 hodin. Do Krnova šest dávek dorazilo po 22:00. Ihned jsme začali s aplikací. Další informace budeme mít v neděli ráno," uvedla mluvčí krnovské nemocnice Eva Kijonková s tím, že lékaři pacienta napojili na plicní ventilaci a uvedli jej i do umělého spánku.

Mluvčí bruntálské policie Ivana Kryštofová řekla, že nehoda se stala při krmení hada. Majitele a zároveň chovatele plaza tak do auta naložil jeho příbuzný, který jej v půli cesty předal přijíždějící sanitce. Zvířeti se nepodařilo opustit místnost, ve které bylo chováno, zpět do terária jej ale musel dát další přivolaný chovatel, který hada odchytil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám