Hlavní obsah

Exministr Kocourek se brání obvinění za "odklon" miliónů, už podal stížnost

Právo, ČTK, rav, jov
Praha
Aktualizováno

Policie obvinila exministra průmyslu a obchodu za ODS Martina Kocourka. Viní jej z poškozování věřitele. Právu to potvrdila mluvčí policie pro Prahu-západ Štěpánka Zatloukalová. Kocourek má obvinění za účelové a chce ho vyvrátit. Proti obvinění už podal stížnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Kocourek

Článek

Případ podle zjištění Práva souvisí s 16 milióny korun, které Kocourek zatajil před svou bývalou manželkou v době, kdy se rozváděli. Právě Kocourková je oním poškozeným věřitelem. Podle zákonů platných v době spáchání uvedeného činu (2008) je odpovídající sazba dva až osm let vězení. O Kocourka se v této souvislosti zajímá také protikorupční policie.

Kocourek považuje policejní obvinění za účelové a chce ho vyvrátit. Věří, že se ukáže, že pochybnosti o jeho krocích byly liché nebo šlo o nedorozumění. Prostřednictvím právníka proti obvinění podal stížnost. Uvedl to v pondělním písemném vyjádření, které má ČTK k dispozici.

Z Kocourkova stanoviska podle ČTK vyplývá, že podle kriminalistů spáchal uvedený trestný čin ve formě spolupachatelství a že usnesení o trestním stíhání si exministr vyzvedl 10. května.

Kocourek uvedl, že jde "o čistě účelové pojetí obvinění, protože institut manželství převádí do obchodně-závazkové roviny, a manželské vztahy tak převádí do oblasti vztahů obchodně-právních, tj. do uměle vykonstruovaných pozic věřitele a dlužníka". Řešení klasických rodinných a občanských vztahů by se tak podle Kocourka do budoucna řešilo primárně trestně-právní cestou.

Pospíšil: Kocourek už odpovědnost přijal

"Je to pro nás situace, která nás nemůže těšit. Na druhou stranu Martin Kocourek přijal politickou odpovědnost dávno předtím, než k obvinění došlo a odstoupil z postu ministra," sdělil ČTK místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle ministra je nyní na policii, aby případ nezávisle vyšetřila.

Kauza vypukla poté, co se Kocourek dostal do podezření z možné korupce v souvislosti převodem zmíněné částky. Exministr korupci popíral a za několik dní prohlásil, že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. Ministr na tiskové konferenci vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou.

V přímém přenosu televizních kamer Kocourek prohlásil, že nechal tyto finanční prostředky převést na účet své matky, aby je "odklonil" od problémů s rozvodem.

Předseda ČSSD chválí policii

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ocenil práci policie, podivil se ale, že je Kocourek ještě členem ODS.

"Jedná se o výrazné morální selhání bývalého vysokého představitele ODS. Lze pouze přivítat, že policie v této věci jedná. Je na ODS, aby se s tím vypořádala. Nevím nic o tom, že by už pan Kocourek ODS opustil," řekl v pondělí Sobotka Právu.

Stínový ministr vnitra za soc. dem. Jeroným Tejc v neděli v souvislosti s kauzou Davida Ratha prohlásil, že policie vyslala signál: "Ti, kteří kradou, půjdou za mříže, pokud jsou součástí opozice". Na tomto názoru Tejc nemění nic ani po obvinění Kocourka.

"Rozhodně mě to nepřesvědčilo a přesvědčit nemůže. Nikdo nebyl pohnán k odpovědnosti za kauzy IZIP, Opencard nebo tunel Blanka," uvedl stínový ministr s tím, že názor změní, až se pohnou ledy v těchto zásadních aférách.

Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík práci vyšetřovatelů uvítal. „Nemám o případu mnoho informací, ale je to stejné, jako v případě Davida Ratha. Je dobře, že policie našla odvahu, aby postihovala závažné věci související s korupcí,“ řekl Právu.

Předsedkyně klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová označila Kocourkovo obvinění za další důkaz, že začala policie fungovat. „Je to podobné jako v kauze Rath. Zvýšené činnosti policie tleskám, je vidět, že změna policejního prezidenta a změna v protikorupční policii, které udělal náš předseda Radek John ještě jako ministr vnitra, byla pozitivní,“ řekla Právu.

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová podotkla, že pokud policie Kocourka obvinila, „musí konat jak má, aby vše řádně vyšetřila“. „A nikdo by jí neměl házet klacky pod nohy,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám