Hlavní obsah

Rath spadl policistům do klína, původně sledovali někoho jiného

Právo, Radim Vaculík, Jakub Troníček

Středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath se do případu zneužívání evropských dotací zamotal až poté, co vyšetřovatelé se svou prací významně pokročili. Detektivové případ řešili už od druhé poloviny loňského roku a původně se podle informací Práva Ratha vůbec netýkal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath při projevu ve Sněmovně.

Článek

Kriminalisté totiž sledovali a odposlouchávali v rámci jiných kauz skupinu lidí, jež měla v Ústeckém a Středočeském kraji na starosti dotace z evropských fondů, a zjistili přitom, že některé z nich směřovaly například do středočeských nemocnic v Kladně a Příbrami, a to na různé zakázky vypisované hejtmanstvím a vedením těchto ústavů.

Během svého prověřování policie narazila hned na několik podezřelých zakázek hrazených z eurofondů a také na ty, ke kterým měly za podíl na získání těchto zakázek směřovat miliónové úplatky. A právě mezi nimi byl i Rath.

Detektivové podezřelou skupinu složenou z lidí majících na starosti evropské dotace nebo zástupců stavebních firem podle informací Práva monitorovali pomocí odposlechů, ale i nasazení sledovacího týmu.

O tom, koho přesně se kauza týká, přitom věděl podle zjištění Práva až do poslední chvíle kvůli obavám z úniku informací jen velmi úzký okruh lidí v čele se státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Že se zátah týká i Ratha tak až do noční razie údajně nevěděl ani nikdo z vedení protikorupční policie. Samotný Rath v případu původně nefiguroval, jeho jméno se objevilo na začátku tohoto roku.

Iniciátor vyšetřování odešel do civilu

Celou akci podle zjištění Práva rozjel spolu se svými podřízenými nyní již bývalý šéf jednoho z oddělení odboru závažné hospodářské trestné činnosti na protikorupční policii Petr Vincenz, který do centrály útvaru zamířil před rokem s celým svým operativním týmem z Ústí nad Labem.

Dnes už je Vincenz v civilu a od dubna pracuje jako provozní ředitel firmy Centropol Holding, svůj odchod od policie ale kvůli utajované a také velmi citlivé kauze o několik měsíců odsunul.

"Jednalo se o čtyři lidi, kteří na tom aktivně pracovali, plus já v těch počátcích," řekl včera Právu Vincenz, ale podrobnosti kauzy odmítl dál komentovat.

Ratha zadrželi policisté v pondělí večer. V úterý mu bylo sděleno obvinění z trestného činu přijetí úplatku. Rath měl převzít sedm miliónů korun. Podle některých informací mohl úplatek souviset s využíváním evropských dotací v kladenské nemocnici. [celá zpráva]

Kdo stojí za odhalením
Lenka Bradáčová (39) Náměstkyně, a tedy druhá nejvyšší funkcionářka Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem, zároveň i šéfka Unie státních zástupců a pedagožka v policejní či justiční akademii. Je známá pro svou přímočarost i nesmlouvavost v boji proti zločinu. Řešila řadu velkých kauz, například vraždu malého Honzíka Rokose, kauzu litoměřických soudců či případ zastřeleného romského mladíka v Tanvaldu. Současný nejvyšší žalobce Pavel Zeman ji chtěl prosadit na post vrchní státní zástupkyně v Praze, ale nepochodil u současné vládní garnitury. Do povědomí se dostala také jako ostrá kritička postupu některých žalobců v čele s Renatou Veseckou v údajné korupční aféře někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka i následných sankcí vůči svým kolegům.
Petr Vincenz (34) V minulosti pracoval v ústecké pobočce policejní inspekce a následně i protikorupční policie. Šéf tamní expozitury ÚOKFK Jiří Veselý si Vincenze a jeho tým ústeckých operativců vzal loni s sebou do centrály protikorupčního útvaru, když se stal jeho náměstkem. Právě Vincenzovi lidé odhalili korupční kauzu dvou litoměřických okresních soudců a nyní i další případ týkající se hejtmana Davida Ratha. Sám elitní detektiv však už mezitím řady policie opustil. Chtěl tak učinit už loni, ale tehdy jej ještě přemluvil policejní prezident Petr Lessy, který mu údajně slíbil post šéfa ústecké krajské policie. Když se tohoto postu nedočkal, letos k 1. dubnu zamířil stejně jako několik dalších policistů včetně náměstka Veselého do soukromé sféry – stal se provozním ředitelem ústecké energetické firmy Centropol Holding.

Reklama

Související témata:

Související články

Zadržení Ratha vyvolalo v ČSSD zděšení

Zadržení středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha vyvolalo v soc. dem. zděšení. V důvěrné informační SMS, kterou si straníci rozesílali, se omezují...

Výběr článků

Načítám