Hlavní obsah

Starka zatím odškodnění nedostane, jeho advokát údajně chyboval

Praha

Ministerstvo spravedlnosti uzavřelo případ týkající se odškodnění za stovky miliónů, které požaduje příbramský podnikatel Jaroslav Starka kvůli neprokázanému obvinění. Starkův advokát Julius Kramarič totiž nedodal včas potřebné dokumenty. Podle úřadu ale může odškodnění žádat znovu, řekla v pondělí mluvčí ministerstva Petra Hrubá.

Článek

Podle mluvčí Kramarič nedodal ve stanovené lhůtě dokumenty, kterými by prokázal plnou moc pro zastupování Starky ve věci odškodnění. "Žádost byla tudíž neúplná, a proto ministerstvo případ z procesních důvodů uzavřelo," řekla Hrubá. Případ je možné znovu otevřít a řádně projednat až tehdy, pokud advokát prokáže, že byl k podání žádosti Starkou zmocněn.

Právník Julius Kramarič s tím nesouhlasí, podle jeho slov je plná moc od začátku součástí spisu a nyní se čeká především na znalecké posudky. Zároveň odhaduje, že vyřešení žádosti potrvá několik měsíců.

Finanční odškodnění žádá i Starkův spolupracovník, viceprezident příbramského fotbalového klubu Vlastimil Spěvák. V jeho případě ministerstvo obdrželo koncem dubna první podklady a případ se řeší, dodala mluvčí úřadu.

Šéf fotbalového klubu v Příbrami Jaroslav Starka chce po státu údajně až 630 miliónů korun kvůli neprokázanému obvinění, že se podílel na únosu Lamberta Krejčíře. Stejně tak Vlastimil Spěvák požaduje přes 19 miliónů a omluvu od státu. Pokud k tomu nedojde, bude prý chtít 100 miliónů.

Starkův obhájce výši odškodného zdůvodňuje například špatným zdravím svého klienta. Advokát Spěváka Vladimír Vaněk hovořil v médiích o nespravedlivém stíhání. Ministr Jiří Pospíšil (ODS) ale již dříve uvedl, že stamiliónové odškodnění není reálné. V současnosti se podle něj vyplácí řádově statisícové částky.

Podnikatel Lambert Krejčíř, otec uprchlého Radovan Krejčíře, zmizel na podzim roku 2002. Policie byla přesvědčena, že ho unesla skupina lidí, do níž měli patřit i Starka se Spěvákem. Vyšetřování však skončilo fiaskem a oba muži byli propuštěni.

Reklama

Výběr článků

Načítám