Hlavní obsah

Po zatažení drog do případu zbitého chlapce se v Břeclavi obávají odvety

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Obava, že by v Břeclavi mohla být půda zase příliš horká, vedla k víkendovému jednání zástupců města, policie a dalších institucí a následnému vzniku týmu zaměřeného na bezpečnostní situaci ve městě. Svolání krizového štábu urychlily v pátek zveřejněné informace, podle nichž motivem útoku na patnáctiletého chlapce měl být trest za prodej nekvalitní marihuany. Místní se navíc obávají odvety ze strany Romů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Strážníci městské policie a koordinátor Jaroslav Daniel hlídkují u břeclavského Shopping centra.

Článek

”Úkolem týmu je koordinovat jednotlivé kroky a napomoci ke zvýšení bezpečnosti ve městě,” uvedla mluvčí radnice Eliška Windová.

Páteční zvěsti o údajné změně výpovědi chlapce a přenesení důvodů incidentu do drogové sféry vedou k důkladnému monitorování nálad ve městě. ”Naše hlídky, a zejména pak okrskáři a koordinátor, se maximálně věnují dění ve městě. Nemáme ale informace, že by hrozila eskalace násilí,” uvedl mluvčí městské policie v Břeclavi a člen nově vytvořeného týmu Zdeněk Novák.

Právo zaregistrovalo mezi lidmi hned několik názorů. Prvním je obava, že nové informace, ať již pravdivé, či nepravdivé, podpoří romskou komunitu. Může se to prý projevit různě, ať již u dříve nijak výjimečného vulgárního urážení náhodných kolemjdoucích až po radikalismus a volání po odvetě za křivé obvinění.

Zmlácený Petro o útočnících, kteří ho připravili o ledvinu: Jsou to ubožáciVideo: Prima FTV

Další názory hovoří o účelově vypuštěné zvěsti, mající za cíl znedůvěryhodnit napadeného chlapce ve prospěch uklidnění etnicky eskalujícího napětí ve městě.

”Já už nevím, co mám dělat, připadáme si jako štvanci. Petrovi i mě volají jeho přátelé, že je objíždí novináři a loudí po nich špínu na nás. Zapojila se do toho i veřejnoprávní televize. I když dosud neměli problém najít na mě telefon, přepadli mě doma. Už jsem se z toho zhroutila,” řekla Právu matka napadeného chlapce Oksana Zhyvachivska.

Ona i syn si stojí na svém, že žádná výpověď, nasvědčující jiný motiv činu, neexistuje. “Informace, které k tomu mám, mi potvrzují, že jiný důvod není. A já věřím, že si s tím policie poradí,” řekla. Nechce už být dál obětí štvanice, která prý může být trestem za to, že o případu nemlčela. Bere si právníka, aby vymohla omluvu za pošpinění a urážky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám