Hlavní obsah

Válka o pražskou policii? Lessy poslal kontrolu na vyšetřovatele nehod

Právo, Jakub Troníček
Praha

Policejní prezident Petr Lessy si chce po zpackaném šetření nehody lobbisty Romana Janouška důkladněji posvítit na systém vyšetřování havárií v hlavním městě. Poté, co pražského policejního ředitele Martina Vondráška vyzval k rezignaci, teď šéf policie podle zjištění Práva poslal na jeho úřad mimořádnou kontrolu. Měla by začít v pondělí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Petr Lessy (vpravo) a ředitel pražské policie Martin Vondrášek.

Článek

Kontroloři z policejního prezidia se budou zajímat především o odbor vyšetřování dopravních nehod, jehož příslušníci měli na starosti i incident kontroverzního podnikatele.

Kvůli němu Lessy pražského ředitele opakovaně vyzval k vyvození osobní odpovědnosti, ten ale jeho apel doposud nevyslyšel s tím, že nejdříve chce znát výsledky vyšetřování inspekce. Mezitím se za Vondráška postavili pražští policisté, když se více než třetina z nich podepsala pod petici požadující setrvání svého nadřízeného ve funkci.

A zástupci policejních odborů teď mluví otevřeně o tom, že nařízená kontrola je ve skutečnosti odvetným opatřením, které má cíleně odstranit nepohodlného ředitele. Vondrášek se totiž v uplynulé době několikrát Lessymu otevřeně postavil, například v diskusi o podobě reformy policie.

„V pondělí se rozjedou po pražských útvarech kontroloři s jasným úkolem – hledat, ale především nalézt. Nalézt cokoliv, co by posílilo klacek v ruce, kterým bude vyhnán starý ředitel. Ten bude pak nahrazen někým poslušným se správným názorem,“ řekl k tomu Právu šéf nezávislých policejních odborů Milan Štěpánek, který je s Lessym sám dlouhodobě na válečné stezce.

Lessy nicméně jakoukoliv účelovost nařízené prověrky striktně odmítl. „V žádném případě to není namířené proti panu Vondráškovi, to kategoricky vylučuji. Musíme ale zjistit, zda systém na tomto útvaru není špatně nastavený a jestli se pochybení netýkají i dalších případů,“ řekl Právu Lessy.

Kontrola je podle něho zaměřená zejména na nakládání se spisy a jejich přerozdělovaní. „Výsledky kontroly ale nebudou mít žádné personální důsledky, jde o běžný manažerský nástroj, jak zjistit, jestli je systém v pořádku, či nikoliv,“ poznamenal policejní prezident.

Sám Vondrášek se nechtěl ke kontrole jakkoliv vyjadřovat s tím, že jde o interní záležitost policie. Řekl pouze, že o programu prověrky byl informován ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám