Hlavní obsah

Policie stíhá 15 žen napojených na neonacistické hnutí

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Detektivové z policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu ÚOOZ zahájili v těchto dnech trestní stíhání 15 žen ve věku 21 až 32 let kvůli podezření z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Ženy jsou stíhány na svobodě.

Foto: René Chvalina, Právo

Článek

Podle policistů se ženy dopouštěly trestné činnosti nejméně od roku 2007.

„Detektivové je viní z toho, že se jako členky neregistrovaného neonacistického hnutí Resistance Women Unity (RWU) celkem ve 13 případech podílely na organizaci, personálním a materiálním zajištění a uspořádání různých akcí, na zajištění výroby, výrobě a distribuci materiálů propagující hnutí RWU,“ řekl mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Propagace probíhala v průběhu akcí uspořádaných pro příznivce krajní pravice. Pozvánky a reporty z akcí RWU pak zveřejňovaly na internetových stránkách.

„V případě prokázání viny hrozí ženám až osmileté tresty odnětí svobody,“ řekl Hanták.

Neregistrované neonacistické hnutí Resistance Women Unity je ženskou odnoží neregistrovaného neonacistického hnutí Národní odpor. RWU ideově navazuje na obdobné ženské organizace Hitlerovského Německa do roku 1945 s ideovým podtextem rasové výlučnosti árijských žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám