Hlavní obsah

GIBS vyšetřuje detektivy protikorupční policie

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) začala hned první den své existence vyšetřovat detektivy protikorupční policie (ÚOKFK) v kauze údajně předražených jízdenek na pražskou MHD. Informovovala o tom Česká televize (ČT). Mluvčí GIBS Radka Sandorová televizi vyšetřování potvrdila, podrobnosti ale nesdělila.

Foto: Právo

Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec

Článek

ČT zveřejnila telefonát, ve kterém ředitel ÚOKFK Tomáš Martinec žádá o schůzku svědka v kauze Vladimíra Sittu mladšího. "Nevidím na tom nic, co by bylo nestandardního," řekl Martinec. Dodal, že chtěl se Sittou probrat jeho tvrzení, že se policie případem nezabývá. Proto už také detektivy vyšetřuje inspekce.

Nahrávku telefonátu získali podle televize Sittovi odpůrci ve chvíli, kdy se zmocnili jeho počítače při přebírání tiskárny Neograph, která byla dodavatelem jízdenek pro Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) . "Vím o jediné nahrávce, a tu jsem dostal z veřejné emailové adresy, tuším, ze Seznamu, shodou okolností hodinu před násilným převzetím společnosti," komentoval situaci Sitta.

Televize už dříve uvedla, že při převzetí Neographu novým představenstvem 16. prosince asistovala i protikorupční policie. Policisté se prý obávali toho, že by se mohly ztratit některé dokumenty. Společnost převzala skupina kolem Jana Janků. O vliv ve firmě přišel Sitta, který na podezřelé toky peněz upozornil.

Společnost Neograph měla údajně uzavřenou smlouvu s firmou Cokeville Asset Inc. sídlící na Britských Panenských ostrovech. Za zprostředkování smlouvy mezi firmou Neograph a DPP měla společnost Cokeville dostat z každého lístku 17 haléřů. Ukončení současné smlouvy a uzavření nové navrhl Neograph. Firma přiznala, že výroba jízdenek je dvojnásobně předražená.

Smlouvu uzavřel před čtyřmi lety za Neograph Janků. V kauze padlo už několik trestních oznámení. Podle Nadačního fondu proti korupci se peníze vyváděné z dopravního podniku vracely přes advokátní společnost Šachta & Partners zpět do Česka k lidem napojeným na dopravní podnik. Advokátní kancelář se proti tomuto tvrzení ohradila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám