Hlavní obsah

Chtěl zabít manželku sekáčkem na maso, teď mu hrozí 20 let vězení

Právo, Jiří Bednář
Česká Skalice

Drastickým způsobem se v polovině letošního května rozhodl řešit finanční problémy čtyřiašedesátiletý Vasil Kampo. Ve společném bytě v České Skalici na Náchodsku napadl sekáčkem svou o pět let starší manželku a ve čtvrtek za to stanul před trestním senátem královéhradeckého krajského soudu. Za pokus vraždy mu hrozí až 20 let vězení.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Vasila Kampo vede eskorta do soudní síně.

Článek

Z vyšetřování vyplynulo, že důchodci měli zhruba 600 tisíc korun společných dluhů u bank a různých nebankovních společností. Pokoušeli se o osobní bankrot, ale vzhledem k jejich nízkým příjmům se to nedařilo, což vztahy mezi manželi zhoršilo.

„Asi rok před tím se vrátil z nemocnice a hodně se změnil. Byl hrubý, mlátil mě a škrtil. Toho dne jsme byli v klidu. Dívala jsem se na televizi, a on mě najednou zezadu uhodil sekáčkem,“ vypověděla Kampova manželka. Při útoku byla vážně zraněna na hlavě a na rukou. Nebýt rychlého zásahu lékařů, nepřežila by. Než ztratila vědomí, stačila se dostat před dům, kde si jí všimli kolemjdoucí.

Po útoku omdlel při pohledu na krev

Kampo u soudu odmítl hovořit, ale na policii se krátce po činu přiznal, že po jednačtyřicetiletém manželství chtěl ženu zabít a pak spáchat sebevraždu. „Seděla v křesle a já měl sekáček schovaný v mikrovlnce. Vzal jsem ho, přistoupil jsem k ní a několikrát jsem ji uhodil,“ uvedl do protokolu.

Pak nevydržel pohled na krev, omdlel a ležícího na podlaze bytu jej nalezl přivolaný policista Tomáš Burdych. „Už byl při vědomí, tak jsem mu nasadil pouta a přivolal výjezdovku. Opakoval, že se mu životě nepodařilo nic dotáhnout do konce a že chtěl ženu zabít,“ řekl Burdych.

Vraždu ženy a svou sebevraždu prý Kampo plánoval asi od loňského listopadu. „Přemýšlel jsem o utopení ve vaně či podříznutí ve spánku. Měl jsem připravený nůž v nočním stolku, ale manželka ho objevila. Když jsem ji tloukl sekáčkem, snažil jsem se to dělat velkou silou, aby to vzalo rychlý konec a aby naše trápení definitivně přestalo. Teď to vidím jako hnusný čin a lituju toho,“ řekl obviněný v přípravném řízení.

Ze svědeckých výpovědí vyplynulo, že dosavadní soužití dvojice neprovázely žádné drastické problémy. „Ještě pár dní před tím jsem je viděla, jak jdou po městě a drží se za ruce,“ řekla jedna ze svědkyň.

Soud je naplánován do pátku, kdy se očekává vynesení rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám