Hlavní obsah

Kolem dálnice D1 na Vysočině se pohybuje klokan Vendelín

Právo, Novinky, ČTK, jar, pch
Jihlava
Aktualizováno

Kolem devadesátého kilometru dálnice D1 směrem od Brna na Prahu se u vozovky pohybuje klokan jménem Vendelín. Řidiči by měli zpomalit a dávat větší pozor. Informaci potvrdila policie.

Článek

Klokan se pohybuje okolo 93. kilometru D1, potvrdila to krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Klokaní sameček Vendelín utekl majitelce, lékárnici Jitce Borkovcové ze Sezimova Ústí na Táborsku před více než týdnem. Jiného klokana nechová. Sama majitelka se pátrací akce kvůli zaneprázdnění ve středu nezúčastnila. Vyslala ale na místo asi deset svých známých - dobrovolníků, kteří se v pátrání připojili k více než třem desítkám hasičů a policistů.

Na odchytu klokana spolupracují s policisty také hasiči. Jak Právu potvrdila jejich mluvčí Petra Musilová, těsně před 11. hodinou vyrazily dvě jednotky hasičů z Humpolce na místo výskytu zvířete a měly mu zabránit ve vstupu na dálnici.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Příslušníci integrovaného záchranného systému hon na klokana ve 13 hodin ukončili: Právu to sdělily mluvčí policistů i hasičů. „Na místě zůstalo už jen asi 20 dobrovolníků, které si pozvala majitelka zvířete,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

„Domníváme se, že zvíře jsme zahnali do dostatečné vzdálenosti od silnice, v hledání budeme pokračovat, až ho zase někdo uvidí,“ řekl velitel zásahu Stanislav Naubauer. Ten přesto společně s policisty varuje, aby lidé v úseku dálnice kolem 93 kilometru, kde byl klokan kolem 9 hodiny ráno spatřen, dbali při jízdě zvýšené opatrnosti.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Po klokanovi pátrají u dálnice D1 hasiči.

Operační důstojník krajské policejní správy řekl, že na místo dorazila odchytová služba. Zvíře podle něj neohrožuje provoz na dálnici. Podle informací automotoklubu jsou ale problémy mezi 105. a 90. kilometrem.

Kolem Humpolce se pohybují policejní hlídky, které si přivolaly na pomoc hajného se psem.

Informace o zvířeti se objevila také na informačních cedulích na dálnici.

Z nejbližší farmy zřejmě neutekl

Původně se spekulovalo i více místech, odkud mohl klokan utéci. Nejbližší klokaní farma od dálnice D1 je v Litohošti. Chovatelka Olga Kadlecová Novinkám řekla, že si myslí, že klokan nepochází od nich, ale zatím si není jistá: „Právě jsem poslala zaměstnance, ať všechny klokany přepočítá, ale myslím si, že od nás utéct nemohl."

V Litohošti chovají klokany novozélandské, ti dorůstají zhruba jednoho metru, což by odpovídalo popisu klokana na dálnici. Australský klokan je mnohem větší. Mají jich na ranči devět, žádný jim nechybí a nevědí o nikom, kdo by v okolí také choval klokany.

V případě uprchlíka by mělo jít o klokana rudokrkého, zhruba tři čtvrtě metru vysokého zvířete s ocasem dlouhým kolem 80 cm. Je stejně jako všichni klokani býložravý a díky přizpůsobení na příjem poměrně chudé potravy by neměl mít ani s přežitím ve zdejších podmínkách včetně zimy větší problém. Členění žaludku mu totiž umožňuje trávení potravy bohaté na celulózu.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Mluvčí jihlavské zoo Kateřina Kosová řekla, že jim žádný z jejich tří klokanů nechybí. Dodala ale, že už minulý týden se na ně obrátilo několik lidí, kteří viděli v okolí klokana. Podle Kosové jde zřejmě o klokana rudokrkého, který utekl soukromému chovateli.

Útěk Káči

Právě klokan rudokrký, samička Káča, utekla letos soukromému majiteli Martinu Novákovi z obce Obora na Táborsku. Novák klokana stále postrádá, ale ten, kterého ve středu řidiči spatřili u dálnice D1, to prý určitě není. "Ten můj je v lesích kousek od Obory. Lidé ho tam často zahlédnou, ale zatím se nám jej nepodařilo odchytit," řekl Novák.

Klokan rudokrký získal své jméno podle narudlého zbarvení krku a na plecích. Pochází z jihovýchodní Austrálie. Den tráví ukrytý v lese nebo ve stepi. Nejaktivnější je za soumraku a v noci, kdy se pase.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám