Hlavní obsah

V jižních Čechách havaroval autobus s 44 cestujícími

– Dolní Dvořiště • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jiří Falout ,Vladimír Vácha

Krátce před půl osmou v pátek večer havaroval v obci Dolní Dvořiště - Rybník na Českokrumlovsku autobus se 44 cestujícími. Lidi uvězněné ve voze vyprošťovali hasiči, záchranáři je následně rozváželi do českých i rakouských nemocnic. Pět lidí bylo zraněno těžce, dalších 25 osob je zraněno lehce.

Foto: Jiří Falout, Právo

Autobus přišel o střechu

Článek

„Autobus se nevešel pod viadukt a zaklínil se tam,“ sdělila Právu mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Při nehodě se utrhla celé střecha autobusu.

"Jeli jsme proti viaduktu a najednou jsme slyšeli ránu, pak jen křik a krev. V autobuse byli nějací hasiči a záchranáři, tak jsme dali cestujícím první pomoc,“ řekl Právu vedoucí zájezdu Stefan Füreder. Postěžoval si zároveň na pomalý příjezd české pomoci. To ale popřel ředitel jihočeské zdravotnické záchranky Marek Slabý. Novinkám řekl, že sanitky byly na mísrě za sedm minut.

Zraněné rozváželi do nemocnic v obou zemích

Podle Matějů se těžce zranilo nejméně pět lidí, 25 dalších lidí bylo zraněno lehce. Části z nich se podařilo z vozu dostat vlastními silami. Sanitky převážely raněné nejen do jihočeských nemocnic, ale také do rakouských.

"Zraněné jsme převezli do nemocnic v Českých Budějovicích a Českém Krumlově. Aktivovali jsme i červený kříž v rakouském Freistadtu, který vyslal pro lehce raněné autobus,“ sdělil Právu ředitel jihočeské zdravotnické záchranky Marek Slabý.

"Do Českých Budějovic bylo transportováno celkem deset osob z toho 3 těžce zranění, 4 středně těžce a 3 lehce zranění. Do Českého Krumlova jsme transportovali 2 středně těžce zraněné a 6 lehce zraněných," uvedla mluvčí jihočeské záchranky Petra Kafková a dodala: " Na místě byl s rakouskými kolegy domluven transport tří zraněných do Freistadtu a jednoho do Lince. Všechny zraněné osoby byli při vědomí, charakter zranění: převážně řezné rány, zhmoždění hrudníku a břicha, zlomeniny horních končetin.

Foto: Jiří Falout, Právo

Autobus přišel o střechu

Většina cestující se poranila o sedačky před nimi. „Měli ohromné štěstí. Nehoda mohla dopadnout poměrně hůře, protože celá střecha autobusu je pryč,“ prohlásil českobudějovický lékař Jan Tuček.

Na vině může být řidič

Havarovaným vozem je rakouský zájezdový autobus. Jelo v něm 12 Čechů, zbytek byli Rakušané. Autobus mířil do České republiky na výlet. Od Dolního Dvořiště měl namířeno na Lipno.

Pravděpodobným viníkem by mohl být řidič autobusu. „Zřejmě přehlédl před viaduktem značku upozorňující na snížení profilu. Vše ale budeme ještě prošetřovat,“ řekl právu jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Silnice je kvůli nehodě uzavřena až do rána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám