Hlavní obsah

Vor v zákoně se do Česka nikdy nevrátí, spravedlnosti tak unikne

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud se ve středu opět po roce vrátí k případu arménského podnikatele Andranika Soghojana, kterého policie označuje za tzv. vora v zákoně (kmotra kmotrů), tedy největší kriminální autoritu ruskojazyčných zločineckých struktur v ČR.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policista odemyká pouta Andraniku Soghojanovi. Archivní foto.

Článek

Jenže cizinec, jehož obžaloba společně s dalšími pěti muži viní ze zosnování vraždy, pokusu o další a z dvojnásobné přípravy vraždy, se nového hlavního líčení osobně nezúčastní. Poté, co jej městský soud loni v říjnu pustil na základě zprošťujícího verdiktu z vazby, zmizel Soghojan krátce poté do rodné země, kde s největší pravděpodobností pobývá dosud.

„Klient nepřijede, už jsem soudu zaslal písemnou omluvu. Je totiž v dlouhodobé pracovní neschopnosti týkající se zraku, což doložil lékařskými zprávami. Na jedno oko vůbec nevidí, ve druhém má zánět,“ řekl Právu jeden ze Soghojanových obhájců Eduard Bruna.

Na dotaz, zda se jeho klient zdržuje v ČR, advokát odpověděl, že je stále v zahraničí.

Na dotaz, zda se jeho klient zdržuje v ČR, advokát odpověděl, že je stále v zahraničí. „On ale stejně už na počátku prvního hlavního líčení odmítl vypovídat a totéž platí i nyní, takže jeho osobní přítomnost u soudu není potřebná,“ poznamenal obhájce Bruna.

Soghojan tedy zřejmě zůstal ve vlasti, kde se podle zjištění tamních médií dokonce letos v květnu aktivně zapojil i do volby kmotra, jenž měl stanout na samém vrcholu arménské kriminální hierarchie.

A to i přesto, že Soghojan vždy u loňského hlavního líčení tvrdil, že žádným vorem v zákoně šéfujícím všem ruskojazyčným mafiím v Česku není a nemá s podsvětím nic společného.

Do vězení se nikdy nevrátí

Soghojanova opakovaná neúčast u soudu přitom nahrává tvrzením jak dozorujícího státního zástupce Vladimíra Mužíka, který už dříve vyjádřil obavy z útěku obžalovaných do ciziny, tak šéfa českého protimafiánského útvaru Roberta Šlachty. Ten už na jaře uvedl, že se obžalovaný nikdy neměl dostat z vazby.

„Bohužel Soghojana už nikdo nikdy nedostane zpět do ČR. Již na začátku jsme říkali, že když ho pustí na svobodu, do vězení se nevrátí,“ řekl v dubnu Právu Šlachta krátce poté, co odvolací pražský vrchní soud původní osvobozující rozsudek zrušil a nařídil tento závažný případ městským soudcům znovu projednat.

Odvolací senát přitom tehdy původní rozhodnutí zprostit Soghojana a spol. obžaloby podrobil přísné kritice. Na rozdíl od Městského soudu v Praze totiž považoval výpověď hlavního svědka usvědčujícího Sgohojana a jeho muže z objednání vraždy za věrohodnou a logickou.

Těmito výroky tak odvolací senát nepřímo naznačil, že nesouhlasí s osvobozením hlavních aktérů kauzy, takže nynější obnovené hlavní líčení může tentokrát směřovat k odsouzení Soghojana a dalších pěti cizinců. Pokud by se tak skutečně stalo a Soghojan a jeho lidé by dostali nepravomocné tresty, mohl by soud podle Právem osloveného pražského soudce okamžitě na ně uvalit vazbu.

„V úvahu by připadal jako důvod vazby možný útěk obžalovaných či jejich vyhýbání se trestnímu stíhání nebo případnému trestu,“ podotkl nejmenovaný zkušený soudce.

Jenže Soghojan této hrozbě už podruhé předešel. Již v dubnu se předem omluvil z odvolacího jednání vrchního soudu, rovněž kvůli zdravotním problémům, nyní udělal přesně totéž. A ví moc dobře proč. Vždyť u soudu mu hrozí až 25 let vězení, které pro něj navrhoval žalobce.

Pokud bude Soghojan ať už nepravomocně, či nakonec definitivně odsouzen, velká naděje, že by sám následně dobrovolně přijel a šel si svůj trest do vězení odsedět, tedy rozhodně mezi českými policisty a žalobci rozhodně nepanuje. „V tom případě bude muset soud vydat příkaz k zatčení a případně mezinárodní zatýkací rozkaz,“ doplnil k tomu pražský soudce.

Anketa

Počínala si česká justice správně v kauze vora v zakoně?
Ano
7,1 %
Ne
92,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16568 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám