Hlavní obsah

Za nájemnou vraždu ostravského veksláka dostal Slovák 23 let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Krajský soud v Ostravě poslal v pátek na 23 let do vězení Igora Ivanku, obžalovaného z objednání loupežné vraždy ostravského veksláka.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Igor Ivanko (na archivním snímku)

Článek

Ivanka od počátku tvrdil, že je nevinen, soud mu ale na základě řady důkazů neuvěřil a vyměřil mu výjimečný trest. „Žádné peníze jsem z toho neměl. Nic takového jsem nespáchal," hájil se Slovák, žijící v Ostravě s tím, že za vším stojí jeho krajan Milan Struhal. Ten je souzen na Slovensku.

Soud ale takovou obhajobu zcela vyvrátil. „Tvrdit, že o ničem nevěděl, je podle názoru soudu absurdní a ve světle řady důkazů zcela nelogické. Jeho výpověď považujeme za jednoznačně vyvrácenou,“ řekl soudce Pavel Suchánek.

Trestní senát se rozhodl vyměřit obžalovanému trest téměř na nejvyšší možné hranici, a to mimo jiné s ohledem na závěry znaleckých psychologických a psychiatrických posudků. „Náprava obžalovaného je podle znalců značně problematická. Soud navíc u obžalovaného neshledal žádnou známku lítosti,“ dodal soudce.

Podle obžaloby dvojice vraždu předem plánovala a vyhlédla si překupníka s valutami, který byl v ostravském podsvětí znám jako zámožný člověk.

Koncem července 2008 si na svou oběť počkali nedaleko bydliště v Ostravě-Hrabůvce. Struhal podle policejních informací vystoupil z auta a muže chladnokrevně střelil do zad. Ivanka čekal v autě.

„Způsob provedení byl likvidační. Poškozený neměl šanci," uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková s tím, že Struhal pak mrtvému ukradl batůžek, ve kterém byla velmi vysoká částka od tří do pěti miliónů korun. Peníze se dodnes nenašly.

Ivanka u soudu nevypovídal a soudce měl tak k dispozici jeho policejní výslechy. V prvním z nich tvrdil, že s vraždou nemá nic společného. Později ale připustil, že věděl o úmyslu Struhala loupit a na místo činu ho i dovezl. Netušil ale, že loupež skončí zastřelením oběti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám