Hlavní obsah

Zabiják policistů Bulawa půjde do vězení znovu, tentokrát za daňové úniky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Podnikatel Zdeněk Bulawa, který v roce 2003 v Českém Těšíně v opilosti zabil svým mercedesem tři policisty a za pouhé dva roky byl podmíněně propuštěn z výkonu čtyřletého trestu, půjde znovu za mříže.

Článek

Krajský soud v Ostravě mu v pátek vyměřil souhrnný trest 9 let let vězení za rozsáhlé daňové podvody s alkoholem, kterých se dopustil spolu s dalšími lidmi ještě před osudnou nehodou. Zároveň mu vyměřil dva milióny korun jako peněžitý trest.

Ve vězení ale Bulawa celých devět let nestráví. Verdikt je totiž souhrnný, to znamená, že zahrnuje i předchozí odsouzení za tragickou nehodu. Dva roky už má Bulawa odpykané, další rok byl kvůli daňovým únikům ve vazbě, takže do vězení ve skutečnosti půjde přibližně na šest let. Rozsudek navíc ještě není pravomocný, protože odsouzený se proti němu odvolal.

Bulawa byl spolu s čtyřmi dalšími podnikateli odsouzen za trestný čin krácení daně a podobných povinných plateb. Státu podnikatelé způsobili škodu ve výši téměř 113 miliónů korun. V letech 2001 až 2002 obžalovaní vyrobili, prodali a nezdanili statisíce litrů nezdaněných alkoholických nápojů. Bulawu soudce označil za hlavní postavu této skupiny.

Jméno Zdeňka Bulawy plnilo první stránky novin před osmi lety, kdy způsobil vážnou dopravní nehodu v Českém Těšíně. V opilosti a ve velmi vysoké rychlosti narazil do policejního auta. Při nehodě tři policisté zemřeli. Podle znalců Bulawa před nehodou jel rychlostí 137 kilometrů za hodinu. V krvi měl 1,6 promile alkoholu.

Okresní soud v Karviné mu za nehodu vyměřil tři roky vězení, odvolací soud ale trest zpřísnil na čtyři roky. Ty ale nakonec silniční pirát ve vězení nestrávil celé. Po dvou letech od vzetí do vazby byl v říjnu 2005 podmíněně propuštěn za dobré chování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám