Hlavní obsah

John Bok dostal podmínku za napadení strážníka

– Praha • Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Občanský aktivista, předseda spolku Šalamoun a nedávný prezidentský kandidát na post ombudsmana John Bok se dopustil násilí proti veřejnému činiteli, když se loni v květnu v pražském Karlíně dostal do konfliktu s hlídkou městské policie. Rozhodl o tom zatím nepravomocně Obvodní soud pro Prahu 8.

Foto: Petr Horník, Právo

John Bok při kandidatuře na post veřejného ochránce práv

Článek

Bok měl dát jednomu ze strážníků facku. Aktivista dostal pětiměsíční podmíněný trest s ročním odkladem. Strážníci tvrdí, že je Bok napadl, když kontrolovali skupinu Romů, kteří s autem vjeli do zákazu vjezdu. Bok naopak trvá na tom, že strážníci posádku šikanovali a poté napadli i jeho.

Případem se bude zabývat ještě Městský soud v Praze, Bok i státní zástupkyně se totiž na místě odvolali.

Když je někdo idiot, tak je idiot, jakápak urážka.
John Bok

"Na základě hodnocení důkazů jsme dospěli k tomu, že udeřil strážníka do tváře. Stěžejním důkazem je lékařská zpráva,“ uvedl soudce Petr Novák s tím, že strážník se hned v inkriminovaný den po páté hodině odpoledne dostavil k lékaři. Ten mu našel mírný otok a hematom na pravé tváři. „Že by si to udělal sám, si neumíme představit. Věříme, že ta facka padla,“ konstatoval předseda senátu.

Bok ovšem jakékoli napadení strážníka odmítá, přiznává pouze, že hlídce nadával. „Když je někdo idiot, tak je idiot, jakápak urážka. Pak jsem je možná častoval ještě brutálnějšími výrazy, to je možné. To já dělám, jsem temperamentní člověk. Ale nepoužívám fyzické násilí,“ uvedl Bok.

Řekli nám, ať jedeme do Anglie, když se nám to nelíbí.
účastnice incidentu

K incidentu došlo loni 28. května v ulici Kaizlovy sady, kde tříčlenná hlídka městské policie právě pokutovala řidiče auta, který sem vjem navzdory značce Průjezd zakázán. Posádku vozu tvořili dva muži a dvě ženy romského původu. Strážníci legitimovali celou čtveřici a auto prý podrobili důkladné prohlídce. Jedna z pasažérek měla hlasitě protestovat s tím, že je strážníci rasově perzekuují.

„Řekli nám, ať jedeme do Anglie, když se nám to nelíbí,“ uvedla Jana Růžičková, která ve čtvrtek vypovídala u soudu jako svědkyně. Podle soudce Nováka zřejmě strážníkům stoupla hladina adrenalinu, když byli označeni za rasisty. „Neměli to říkat,“ konstatoval pouze soudce.

Dostudoval jsem po revoluci, nejsem žádná stará struktura.
soudce

Právě podobné poznámky měly zaujmout Boka, který se v místě procházel se psy a pětiletým vnukem. Podle obžaloby se na hlídku „vyřítil ze křoví“ a začal ji urážet. „Vy arogantní rasisti, vy nejste policie, vy jste jenom zakomplexovaní měšťáci a nemáte na nic právo,“ zněla podle spisu jedna z jeho vět.

„Řekl jsem mu, že udělám všechno pro to, aby jako strážník skončil,“ přiznal Bok. Navrhoval také, aby – bude-li osvobozen – začala státní zástupkyně stíhat strážníky nejen za vedení zákroku, ale i křivé svědectví.

Strážník si marodění protáhl

Proti strážníkům kromě Boka a osádky auta svědčili ještě dva další svědci, kteří útok zaznamenali zpovzdálí. Že dal soud za pravdu strážníkům, hodnotí aktivista jako pokračování předlistopadové praxe, kdy výpověď mužů v uniformě znamenala víc, než svědectví civilního občana.

To soud důrazně odmítl. „Dostudoval jsem po revoluci, nejsem žádná stará struktura,“ ohradil se soudce Novák. „Nehodnotili jsme, zda měli strážníci uniformu nebo nějakou moc, pro nás je svědek jako svědek,“ prohlásil za celý soudní senát.

Na adresu poškozeného strážníka navíc podotkl, že následky svého zranění nejspíš záměrně zveličil. „Nedomníváme se, že by takový úraz mohl způsobit tak dlouhou pracovní neschopnost,“ podotkl Novák s tím, že strážník nejspíš poté, když zjistil, kdo je John Bok, si pracovní neschopnost „natáhl“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám