Hlavní obsah

Českému Fritzlovi, který má dvě děti s vlastní dcerou, zpřísnili trest na 10 let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na deset let za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci invalidního důchodce Josefa Šablatůru z Ostravy za to, že přes 20 let znásilňoval a týral svoji tehdy šestnáctiletou dceru. Měl s ní dokonce dvě děti, které jsou už dnes dospělé. Zpřísnil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního 19. května, který Šablatůrovi uložil osmiletý trest a proti kterému se odvolal státní zástupce.

Foto: Pavel Karban, Právo

Josef Šablatůra

Článek

Muž se zvrhlými praktikami začal po smrti své manželky počátkem května 1983. Nejprve ve svém domě v Ostravě začal sexuálně obtěžovat svou tehdy ještě mladistvou dceru, přičemž využil její existenční závislosti na jeho osobě, jakož i své přesily.

Se třetím dítětem šla na potrat

V červnu 1983 se mu podařilo překonat dívčin odpor a začal s ní opakovaně souložit. K tomu ji donutil bitím i pohrůžkami násilí. Bránil jí i v dalším vzdělávání. Z těchto souloží se v témže roce narodil syn a z dalších takto vynucených souloží, kdy dceři vyhrožoval porážecí pistolí, že usmrtí nejprve jejich společného syna, poté ji, jakož i sebe, se nešťastnici narodila v roce 1984 dcera.

V případě dalšího těhotenství vzniklého z následujících násilných souloží přiměl dívku v roce 1986 k interrupci. Zároveň jí zakázal uvést skutečného otce narozených dětí a bránil jí v kontaktech s dalšími osobami, zejména muži. Tímto jednáním jí způsobil poruchu osobnosti a tak zvaný stockholmský syndrom, v důsledku kterého se nedobrovolně, zpravidla nejméně jednou týdně, podrobovala až do 25. ledna 2005 opakovaným souložím s obžalovaným, a to nejméně v 1130 případech.

Posttraumatická porucha přetrvává

Její utrpení přestalo až po uvedeném datu, kdy se jeho dcera odstěhovala ke svému současnému manželovi. Posttraumatická stresová porucha však u ní stále přetrvává. Státní zástupce u VS požadoval přísnější trest. Domáhal se posoudit počínání obžalovaného mj. i jako trestný čin soulož mezi příbuznými. Poukázal také na to, že osmiletý trest je podle něj s ohledem na délku páchání trestné činnosti nepřiměřeně mírný.

VS jeho argumenty akceptoval. „Vzhledem ke všem okolnostem by se dalo uvažovat ještě o přísnějším potrestání. Zohlednili jsme však i to, co je ku prospěchu obžalovaného, tedy délku přípravného řízení a jeho horší zdravotní stav. Proto jen deset let,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého VS Petr Angyalossy.

Anketa

Považujete 10 let vězení za dlouhodobé znásilňování dcery za adekvátní trest?
Ano
3,1 %
Ne
96,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11000 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám