Hlavní obsah

Byli jsme jen pěšáci, tvrdí obviněný v kauze Opencard

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byli jsme jen pěšáci, po hlavních vinících nikdo nejde. Tak pro Právo komentoval své středeční obvinění Jiří Chytil, jeden z pěti trestně stíhaných úředníků pražského magistrátu kvůli předražené zakázce na projekt Opencard.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nynější referent na odboru informatiky pražské radnice a v počátcích přímo vedoucí celého projektu Opencard zároveň odmítl svou vinu s tím, že o všem věděli pražští politici včetně tehdejšího primátora a nyní poslance Pavla Béma (ODS).

„Poté, co státní zastupitelství zakázalo policii šetřit skutečné tvůrce a viníky skandálu s Opencard, budou souzeni čtyři pěšáci, kteří jako členové komise odsouhlasili maximální cenu projektu 82 miliónů korun bez DPH, kterou nabídla i firma Haguess. Ten více než desetinásobek, co nakonec Opencard stál a ještě stát bude, asi nikoho zajímat nebude,“ řekl ve středu ve svém prohlášení pro Právo Chytil.

Je to podle něj zklamání, zvlášť za situace, kdy prý policie už přímo do usnesení o zahájení jeho stíhání napsala, že politici za nic nemohou, neboť členové Rady hlavního města Prahy a primátor Bém prý o ničem nevěděli. Chytil však tvrdí pravý opak.

Odmítl však zároveň odpovědět na otázku, zda hodnotící komise dostala někým z vedení radnice nařízeno údajně nezákonnou nabídku firmy Haguess na realizaci Servisního kartového centra doporučit a nechat schválit.

Chytil doplnil, že dnes podá na státní zastupitelství stížnost proti obvinění. „Svou vinu odmítám,“ dodal závěrem.

Anketa

Používáte kartu Opencard?
Ano, a využívám ji naplno
5,6 %
Ano, nemám na výběr
22,5 %
Ne, kupuji si jízdenky
9,7 %
Kartu nepotřebuji
62,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9279 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám