Hlavní obsah

Mladé Čechy v Británii dřeli z kůže romští žadatelé o azyl

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na velmi výnosnou, byť nelegální podnikatelskou činnost přišli někteří čeští a slovenští Romové, kteří před časem odjeli do Velké Británie žádat o azyl či práci. Místo toho, že by sami v britském království manuálně vydělávali, začali zprostředkovávat různé pomocné dělnické či stavební práce vesměs pro mladé nezaměstnané Čechy a také bezdomovce.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta

Článek

Naslibovali jim stálé zaměstnání, týdenní výdělek a ubytování. Jenže realita je stejná jako u případů mongolských či ukrajinských dělníků v Česku, kteří za prakticky nulový plat žijí v těch nejnuznějších podmínkách a téměř všechen výdělek jde do kapes „zprostředkovatelům“ jejich práce a pobytu u nás.

„Je to hodně lukrativní, jde o stovky tisíc korun měsíčně. Monitorovali jsme už desítky takových případů,“ řekl Právu ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta.

Právě jeho podřízení na nový trend přišli v rámci své práce ve zločineckém prostředí a upozornili na metody obchodníků s lidmi i britské kolegy. O zneužívání Čechů k práci v britském království se zmiňuje i v pondělí zveřejněná výroční zpráva ÚOOZ za loňský rok.

Oběti přitom musejí nejen odevzdávat podstatnou část výplaty, ale čelí vyhrůžkám a fyzickému napadání.

Zkušenost s úřady je předností

„Organizátory této trestné činnosti jsou občané romské národnosti původem z ČR nebo ze Slovenska, kteří žijí přímo v Británii. Jsou to lidé znalí tamního prostředí, kteří v Británii už nějakou dobu pobývají například v rámci řízení o získání azylu, mají určité zkušenosti třeba v jednání s úřady a místními firmami při žádostech o práci, vědí, co si tam mohou dovolit,“ přiblížil Šlachta.

Detektivům se začátkem ledna podařilo v ČR dopadnout první dvojici „zprostředkovatelů“, kteří udělali tu chybu, že přijeli do vlasti z Británie na návštěvu.

Policie je zadržela a obvinila z obchodování s lidmi, za což jim hrozí až 15 let za mřížemi. Oba nyní sedí ve vazbě. Vyšetřovatelé zatím zjistili, že dvojice prý náborem sehnala na práci do Británie a fakticky napálila nejméně deset Čechů, podle mluvčího ÚOOZ Pavla Hantáka se ale dá předpokládat, že jich bylo víc.

Námezdní dělníci z ČR prý za těžkou práci kopáčů či pomocných sil na stavbách v Británii týdně vydělávali 170 až 240 liber (cca 4600 až 6500 korun), ale sami dostali v lepším případě maximálně asi 20 až 30 liber (cca 540 až 820 korun).

„Využijí jejich tísně a ti poškození jim skočí na lep, respektive na sliby, jak se budou mít v Británii dobře,“ podotkl Šlachta.

Reklama

Výběr článků

Načítám