Hlavní obsah

Dívku na školním výletě u Plzně skalpovala motokára

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Jízda na motokáře měla být adrenalinovým zpestřením školního výletu, který pro své žáky přichystalo gymnázium T. G. Masaryka v Plzni. Pro patnáctiletou studentku ale skončilo páteční povyražení s vůní benzínu tragicky. Dlouhé vlasy se jí za jízdy namotaly na hřídel motokáry a následně došlo k odtržení kůže i s vlasy od lebky. Totální skalpaci přitom přihlíželi šokovaní spolužáci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dívka je stále v péči plastických chirurgů pražské vinohradské nemocnice. Podle informací Práva se ale odtržený skalp zpátky neujal, zřejmě tak bude muset celý život nosit paruku.

„Pacientka je u nás hospitalizovaná po vážném úrazu na motokárách. Leží na jednotce intenzivní péče kliniky plastické chirurgie. Bližší informace o jejím zdravotním stavu sdělovat nemůžeme, neboť k tomu nemáme svolení rodiny,“ řekl v pondělí Právu mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek.

K události došlo na motokárovém okruhu ve Lhotě u Plzně. Podle svědků dívce během jízdy spadla z hlavy ochranná přilba a chomáč rozevlátých vlasů se namotal na hřídel.

„Nic bližšího k tomu nevím, nebyl jsem u toho. Řešili to kolegové, teď teprve k tomu všechno zjišťujeme. Takže nic víc zatím říci nemohu,“ uvedl Ladislav Frančík z firmy APS CARS, která motokáry ve Lhotě provozuje.

Dívka utrpěla také zranění páteře

Mluvčí plzeňské záchranky Lenka Ptáčková potvrdila, že dívka utrpěla vážné poranění hlavy po odtržení měkkých pokrývek lebky. „Lékaři u ní ještě zjistili úraz páteře. Vrtulníkem byla nejprve transportována do plzeňské fakultní nemocnice k základnímu ošetření a poté pokračovala na specializované pracoviště do Prahy,“ upřesnila Ptáčková.

Podle ředitelky gymnázia Margit Turníkové škola za úraz studentky žádnou odpovědnost necítí. “Jednalo se o veřejné zařízení, na které mají všechny doklady. To by člověk nemohl děti pouštět nikam,“ prohlásila Turníková.

Jak dodala, učitelé si výlety domlouvají přímo s žáky. „S vedením školy to nekonzultují. Jsou o tom informováni pouze rodiče, kteří se mohou vyjádřit, jestli se jim to líbí, nebo ne,“ uzavřela šéfka gymnázia,

Nehodou se už začala zabývat také policie. „Případ si převzali detektivové ze služby kriminální policie a vyšetřování. Ty nyní zjišťují všechny jeho okolnosti. Zatím ještě není nerozhodnuto o právní kvalifikaci,“ sdělila mluvčí plzeňského policejního ředitelství Simona Čejková.

Letos už je to druhý školní výlet, který skončil neštěstím. Před třemi týdny se na jezu na Mlýnském potoce u Olomouce utopila učitelka a třináctiletý žák. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám