Hlavní obsah

Grosse a Sobotku prověřuje policie

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravská pobočka protikorupční policie začala minulý týden prověřovat roli vlády premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) při privatizaci téměř polovičního státního podílu v důlním gigantu OKD. Právě Grossův kabinet schválil na základě návrhu tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) odprodej 46 procent akcií státu v OKD v roce 2004 za 4,1 miliardy korun.

Článek

„Mohu potvrdit, že ve věci privatizace OKD byly v těchto dnech zahájeny úkony trestního řízení,“ potvrdili v pondělí Právu bez dalších podrobností mluvčí pražských vrchních žalobců Irena Válová a také šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

To znamená, že policie může například oficiálně všechny vyslýchat, po dohodě se soudem nasadit odposlechy či sledování, udělat jim domovní prohlídky či prohlídky nebytových prostor nebo třeba požádat o výpisy z účtů či o jiné bankovní informace nebo o podklady od finančních úřadů.

„Policie v podstatě může daleko zásadněji vstupovat do soukromí podezřelých osob, když jsou zahájeny úkony trestního řízení,“ vysvětlil obecně mluvčí útvaru Roman Skřepek.

Vláda prý mohla dostat šestkrát víc

Policie se případem začala zabývat v březnu na základě dvou trestních oznámení. To první podal předseda Sdružení nájemníků Byty OKD.cz Roman Macháček, který má v ruce posudek auditorské firmy Ernst & Young (EY).

Podle závěrů auditorů mohla tehdejší vláda dostat od soukromé firmy Karbon Invest šestkrát víc, než obdržela. Zástupci EY v posudku tvrdí, že tehdejší tržní hodnota státního podílu v OKD byla 24 miliard korun, společnost kolem podnikatelů Viktora Koláčka a Petra Otavy však vládě zaplatila jen 4,1 miliardy, tedy o dvacet miliard méně. Právě tato částka je podle Macháčka možnou škodou způsobenou státu.

K jeho trestnímu oznámení na neznámého pachatele se o tři dny později přidala také politička ze strany Suverenita Jana Volfová, která rovnou označila za podezřelé ze spáchání trestného činu Grosse a Sobotku.

Právě Volfová v pondělí Právu poskytla kopii vyrozumění, které teď obdržela od protikorupční policie.

V něm se píše, že policie úkony zahájila 26. května, a to pro podezření ze spáchání trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku, zneužívání pravomoci veřejného činitele, křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

Ve vyrozumění policie přímo není uvedeno, zda trestní řízení vede proti konkrétním podezřelým. Nicméně lze na základě oznámení Macháčka a Volfové předpokládat, že první dva trestné činy se týkají tehdejších členů vlády, která privatizaci schválila, i pracovníků Fondu národního majetku, který prodej státního podílu v OKD fakticky provedl.

Nynější šéf ČSSD Sobotka už dříve Právu řekl, že vláda při prodeji vycházela ze znaleckého posudku, který nechal vypracovat Fond národního majetku.

Částka 4,1 miliardy podle něj odpovídala tržní ceně, navíc šlo prý o jediné peníze, které kdy stát za prodej OKD dostal.

„Jestli jsou zde nyní na stole nějaké nové informace, tak je potřeba, aby se prošetřily. V roce 2004 ale takové informace na stole nebyly,“ doplnil před třemi měsíci Sobotka.

Ve třetím ze zmíněných činů jde s největší pravděpodobností o znalecký ústav Vox consult, s. r. o., který před prodejem státního podílu ohodnotil kompletně celý gigant OKD včetně jeho více než třiceti dceřiných společností jen na částku 4,53 miliardy korun. Posudek auditorů z EY však hovoří až o téměř 52,5 miliardy.

Hrozí vysoké tresty

V případě obvinění a následné soudní dohry by tak za porušování povinnost při správě cizího majetku hrozily dva roky až osm let vězení, za zneužívání pravomoci tři roky až deset let a za nepravdivý znalecký posudek dva roky až deset let za mřížemi.

Dozor nad případem má pražské vrchní státní zastupitelství proto, že se o privatizaci rozhodovalo v hlavním městě, a také z důvodu, že státu mohla vzniknout škoda vyšší než 150 miliónů korun. To je hranice pro to, aby si věc převzal jeho speciální odbor závažné hospodářské a finanční kriminality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám