Hlavní obsah

Oheň v Chropyni uhasili, peklo ale propuklo mezi lidmi

Právo, Jiří Růžička
Chropyně

Zatímco hasičům se podařilo uhasit plameny obrovského požáru továrny na recyklaci plastových odpadů v Chropyni na Kroměřížsku, jiskra naopak přeskočila do nálady obyvatel města. Tvrdí, že v prvních hodinách byli vystaveni nebezpečným zplodinám. Bojí se následků, které přinese zamoření jejich domů hustým kouřem.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Unavený hasič si dopřával minutu odpočinku před dalším zásahem.

Článek

První velký výbuch nespokojenosti propukl v pondělí večer na schůzi, kterou inicioval majitel vyhořelé továrny, jednatel společnosti Remiva Chropyně Jaroslav Vala.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Lidé si na schůzi stěžovali velmi nahlas. Třeba i kvůli tomu, že jim v domku uhynuli papoušci, nebo že musí likvidovat slepice, nesmí jíst vajíčka a mají zničené fasády domů.

Foto: Jiří Růžička, Právo

V Chropyni na Kroměřížsku je po požáru závodu na recyklaci odpadů nezvykle ticho. Jestli nezůstala v ruinách nějaká oběť, to zatím nikdo nevyvrátil ani nepotvrdil.

„Vykašlali jste se na nás, nevím, co jste dělali v krizovém štábu, ale za námi do ulic, kde se nedalo dýchat, kde nebylo vidět, kde nám na hlavu padaly kusy sazí jako dlaně, jste nepřišli. Policajti a hasiči měli dýchací přístroje, nám jste nedonesli ani roušku,“ vykřikoval v sále kulturního domu v Chropyni šedesátiletý muž na představitele obce.

Všem se omlouváme. Nevíme ještě, jak požár vznikl, budou to řešit kriminalisté.
majitel firmy

„Měli jsme hodně starostí. Zajistili jsme pro vás lůžka k evakuaci i stravu, pro imobilní odvoz sanitkou a další věci. Co se týká ochranných pomůcek, to je věcí každého občana. Narychlo stačí třeba vlhký ručník,“ kontrovala místostarostka Věra Sigmundová.

Nejvíce křiku se strhlo na adresu majitele továrny. Jeden ze slušnějších zahořekoval: „Chovám papoušky, když jsem se vrátil z evakuace, čtyři z dvaceti byli mrtví. To je škoda dvacet tisíc. Když jdu ven se psem, je od trávy samá špína, nejde to umýt žádným šampónem.“

Starosti však mají lidi především o sebe. „Jak to bude se zeleninou ze zahrádek. Máme slepice, už teď nám říkají, že nemáme jíst vajíčka. Co s králíky?,“ zní další otázky. „Tráva je kropenatá od mastných sazí. Fasády jsou špinavé, všechno doma smrdí, kdo nám uhradí škody?,“ volali další na schůzi. Emoce dělají svoje: „Za všechno můžeš ty. Vypadni z města darebáku! Do tepláků...“ řítí se na majitele továrny.

„Byl to moderní provoz s bezpečnostními prvky. Probíhaly pravidelné kontroly. Budeme se snažit vám pomoci. Přijdou likvidátoři pojišťovny. Budeme jednat se sanačními firmami,“ snaží se utišit vzteklé publikum Jaroslav Vala.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Majitel vyhořelé továrny v Chropyni Jaroslav Vala (vlevo) a starosta města Jaroslav Hloušek přicházejí v pondělí večer na schůzi s obyvateli města.

„Všem se omlouváme. Nevíme ještě, jak požár vznikl, budou to řešit kriminalisté.“

Zdaleka ne všechny lidi postižené požárem v Chropyni Vala odpověďmi uspokojil. „Alespoň, že se k tomu postavil jako chlap a vůbec sebral odvahu a mezi lidi přišel,“ uznale pokýval hlavou jeden z klidnějších účastníků schůze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám