Hlavní obsah

Obec v jižních Čechách sužuje smečka čtyřiceti psů

– České Budějovice • Aktualizováno
Právo, Pavel Orholz

Smečka asi čtyřiceti psů všech možných ras sužuje už přes dva roky obyvatele Chvalešovic u Dřítně na Českobudějovicku. Za vše podle místních může jejich majitelka, která jich drží desítky ve špatných podmínkách ve stodole. Psi utíkají, napadají lidi, celé okolí otravuje také zápach exkrementů a nesnesitelné vytí.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Jitka Matoušková ukazuje na obávanou stodolu, kde je čtyřicet psů.

Článek

Majitelka psů je nyní ve vězení na tři měsíce a o zvířata se stará její manžel, který je také postupně odváží.

„Když tady jejich majitelka je, napadá všechny okolo v opilosti nadávkami a psy nechává pobíhat jen tak. Mě i moji vnučku už jednou napadli a ještě dnes musím jezdit na rehabilitaci. Když na mě devadesátikilový pes skočil, ještě se tomu opilá majitelka smála,“ sdělila Právu Jitka Matoušková, která má domek hned naproti obávanému stavení na konci vsi, která spadá do katastru obce Dříteň.

Majitelka dává psům jména sousedů z okolí

Matoušková také zmínila, že majitelka dává psům jména sousedů z okolí.

Podobně obtěžuje podivný psinec i další sousedy. „Máme dvě malé děti a opravdu se bojíme. Žena nám vyhrožuje, v létě to tu páchne psími výkaly a návštěvy už k nám v podstatě ani nechodí,“ konstatovala Lucie Šantorová.

Místní už také iniciovali petici, pod kterou se podepsalo sedmdesát lidí. Úřady a policie však zatím do situace výrazně nezasáhly. Mluvčí českobudějovické policie Regina Tupá poznamenala, že hlídka na místě řešila celkem osm případů a všechny nakonec vyhodnotila jako přestupky, které postoupila Městskému úřadu v Hluboké nad Vltavou.

Lidem se rozhodně nedivím, že protestují. My na zrušení tohoto psince v podstatě nemáme pravomoc
starosta

Podle místních bylo původně ve stodole až devadesát psů, nyní jich je tam asi čtyřicet. Na místě zásadně nezasáhli ani veterináři, podle kterých se žena nedopouští týrání zvířat.

Mnoho nemůže dělat obecní úřad v Dřítni. „Celou věc jsme projednávali v zastupitelstvu a lidem se rozhodně nedivím, že protestují. My na zrušení tohoto psince v podstatě nemáme pravomoc. Myslím, že už by měl někdo konat, protože případ se táhne přes dva roky,“ řekl Právu starosta Dřítně Josef Kudrle (Naše Budoucnost).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám