Hlavní obsah

Lampióny štěstí způsobily velký požár v centru Zlína

– Zlín • Aktualizováno
Právo, Jiří Růžička

Lampióny štěstí v neděli večer zapálily střechu domu v centru Zlína. Plameny dosahovaly až patnáct metrů vysoko, hořelo v objektu na náměstí v těsné blízkosti zlínského magistrátu.

Článek

„Prudký oheň velmi hořlavých materiálů zasáhl střechu jednoho z domů v sousedství pošty v centru Zlína,“ informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

„K požáru na náměstí Míru došlo po vypouštění balonků štěstí. Na místě zasahovali hasiči, záchranáři, Policie ČR, strážníci Městské policie Zlín a další složky,“ uvedla mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Jana Bartíková. Potvrdila, že na místě nejsou informace o zraněných. „Hořela plocha o rozloze asi 10 krát 20 metrů,“ sdělil Ivo Mitáček.

„Vyšetřovatel hasičů uvedl, že vyšetřování prokázalo jako příčinu požáru střechy vypuštěné balonky štěstí z veřejné akce na náměstí. Požárem způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na 1,5 miliónu korun. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 10 miliónů korun. Příčinou vzniku požáru je nedbalost při nedodržení pokynů výrobce papírových lampionů, které byly vypouštěny na nevhodném místě,“ sdělil Ivo Mitáček.

Vyšetřovatel hasičů také potvrdil, že ohledáním dalších střech domů v okolí byly rovněž nalezeny další stopy po tzv. lampionech štěstí. Ty způsobily na dalších střechách znatelné stopy po hoření, ale k požárům střech nedošlo především vlivem jiných konstrukcí, použitých materiálů a krytin.

„V tomto případě jde o vůbec první prokazatelně zjištěný případ požáru způsobeného lampionem štěstí na území Zlínského kraje,“ informoval mluvčí hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám