Hlavní obsah

Policie rozháněla fanoušky Baníku varovnou střelbou

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Dav zhruba 40 osob, z nichž většina patřila k tvrdému jádru fanoušků Baníku Ostrava, zaútočila v noci z pátku na sobotu na policisty. K útoku došlo v restauraci Parlament v Ostravě-Porubě, která je takzvanou základnou baníkovských fans a ultrapravice. Rozvášněné útočníky zastavil až varovný výstřel z policejní zbraně.

Foto: René Chvalina, Právo

Článek

Do restaurace na Maďarské ulici vyrazila policejní hlídka tři čtvrtě hodiny před páteční půlnocí na základě oznámení. „Policisté prověřovali protiprávní jednání,“ potvrdila mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Při prověřování oznámení čelili uniformovaní muži nadávkám.

Podle informací Práva agresivita přiopilých hostů stoupala a dav nakonec vytlačil policisty na ulici, kde situace po půlnoci vygradovala. „Útočníci házeli na policisty, kteří přivolali posily, různé předměty, například lahve,“ popsala policejní mluvčí. Rozvášněný dav zastavil až opakovaný varovný výstřel z policejní pistole. Po něm se část agresorů rozutekla po okolí.

Na pomoc přijelo 40 policistů

„Při útoku byli dva policisté zraněni, došlo také k poškození služebního vozu,“ sdělila Holčáková s tím, že na místo nakonec dorazilo přibližně 20 policistů a stejný počet městských strážníků.

Policisté zatím nezačali žádnou osobu trestně stíhat. „Zadrženy jsou čtyři osoby, které jsou podezřelé z násilí na úřední osobě. Jedná se o muže ve věku 23, 16, 18 a 23 let. Tři z nich byli v době útoku pod vlivem alkoholu, v průměru nadýchali kolem dvou promile,“ informovala policejní mluvčí. Potvrdila, že útoku se zúčastnili takzvaní fandové Baníku.

V prověřování útoku policisté stále pokračují, mimo jiné vyslýchají desítky osob. „Je pravděpodobné, že někdo si situaci před restaurací mohl natočit například na mobilní telefon. Žádáme proto veřejnost, aby ten, kdo má nahrávky, fotografie či jakékoliv informace k uvedené události, aby kontaktoval polici na telefonním čísle 158,“ obrátila se Holčáková na veřejnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám