Hlavní obsah

Tragický Silvestr v Česku: smrt v ohni, skoky z okna a namol opilé děti

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, hon, vm, pab

Mimořádně tragický byl přelom starého a nového roku. Od silvestrovského poledne do rána zahynulo nejméně deset lidí. Na jihu Moravy zemřel při požáru senior, muž v Brně nepřežil skok z balkónu, důchodci v Ostravě explodovala pyrotechnika v rukou a například ve Štramberku se na náměstí opily děti do němoty. Na Vysočině zemřela během silvestrovských oslav devětatřicetiletá žena.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ohňostroj nad Národním muzeem v Praze

Článek

Její tělo bylo nalezeno v ranních hodinách v restauračním zařízení v Želetavě na Třebíčsku. Příčinu úmrtí určí pitva, sdělila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Asi hodinu byl pohřešován pravděpodobně podnapilý mladík v obci Budíkovice na Třebíčsku. Policisté a záchranáři řešili také případy mladistvých podnapilých.

Tělo ženy, která se zřejmě před smrtí dost posilnila alkoholem, se našlo před 03:00. Případ vyšetřují třebíčští policisté. Ve stejnou dobu začal být pohřešován devatenáctiletý mladík, který byl spolu s kamarády na silvestrovské oslavě v Budíkovicích. "Mladík byl zřejmě v podnapilém stavu, v místě se moc nevyznal a byl také nedostatečně oblečený," uvedla Čírtková. Do pátrání byl kromě dvou policejních hlídek zapojen i psovod. Mladík byl nalezen silně podchlazený v opuštěném domě v obci.

Foto: Zehl Igor, ČTK

Příchod nového roku slavili v noci na brněnském sídlišti Vinohrady.

Syn, který přivolal hasiče o silvestrovské noci na jihu Moravy, našel svého otce v bezvědomí v pokoji, kde hořelo. Záchranáři na místě zahájili resuscitaci za pomoci léků a přístrojů. Přes veškeré úsilí se jim ho nepodařilo zachránit, informovala záchranná služba na svých internetových stránkách. Neštěstí se stalo v Blučině na Brněnsku, muži bylo 57 let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ohňostroj v Praze

V Brně spadl mladík z balkónu ve čtvrtém patře. Utrpěl vážná zranění. Záchranáři ho na místě ošetřili a převezli do traumacentra Fakultní nemocnice Brno. Tam však mladík zraněním podlehl

"Mladý muž byl v bezvědomí a utrpěl vážná poranění. Zasahující tým mu musel zajistit kompletní přednemocniční péči včetně stabilizace těla vakuovou matrací a zajištění dýchání," popsali záchranáři.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mladý muž připravuje v centru Prahy světlice.

V Brně-Bystrci hasiči z hořícího bytu evakuovali 17 lidí. Jednoho zraněného převzali záchranáři. Další lidé se po odvětrání zakouřených pokojů mohli dovnitř vrátit.

Jihomoravští záchranáři zasahovali i u tragické události ve Střílkách na Kroměřížsku nedaleko hranice kraje. Při dopravní nehodě zde zemřel dvaadvacetiletý muž.

Vyskočil z okna po hádce s družkou

Silvestrovskou noc v Ústeckém kraji hodnotí hasiči i policisté jako jednu z těch klidnějších. Hasiči většinou vyjížděli k několika hořícím kontejnerům, policisté zasahovali také u alkoholem vyostřených domácích neshod.

V Jirkově na Chomutovsku kolem 1:30 ráno skočil podnapilý asi čtyřicetiletý muž kvůli neshodám s družkou z třetího patra domu. Muž utrpěl mnohočetná zranění, lékaři ho museli převézt z chomutovské nemocnice do Ústí nad Labem. V současné době muž leží po operaci na Jednotce intenzivní péče v ústecké Masarykově nemocnici, informoval mluvčí Krajské zdravotní (KZ) Jiří Vondra.

Ve Štramberku sbírali opilé děti v bezvědomí

Čtyři děti v těžké opilosti skončily během silvestrovských oslav v novojičínské nemocnici s těžkou otravou alkoholem. Tři chlapci a jedna dívka byli v hlubokém bezvědomí, nyní už jsou v pořádku a spí.

Informoval o tom mluvčí novojičínské nemocnice Miroslav Fajkus. „Záchranáři děti ve věku 15 až 16 let posbírali přímo na náměstí ve Štramberku. Všichni byli v bezvědomí. Hladina v alkoholu v krvi u nich byla naměřena od 1,9 do 2,59 promile,“ řekl Fajkus s tím, že pacienti jsou ve stabilizovaném stavu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Oslavy v Praze

Dětské oddělení novojičínské nemocnice podle Fajkuse zažilo poměrně rušnou silvestrovskou noc. Lékaři se museli postarat například o patnáctiletého pacienta, který byl zraněný při dopravní nehodě, a v nemocnici skončilo také jedno dospívající dítě, které se pokusilo o sebevraždu.

V Praze 24 zraněných

V centru Prahy se o silvestrovské noci zranilo podle údajů policie 24 lidí, sedm bylo převezeno do nemocnice. Řekla to policejní mluvčí Eva Kropáčová. Policie kromě toho řešila také loupežné přepadení, nedovolené používaní pyrotechniky, kapesní krádeže i prodej drog. Z pohledu městské policie a hasičů byly oslavy relativně klidné.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Silvestrovské oslavy v Praze

Podle policie byla noc srovnatelná s oslavami v roce 2009. Policie zaznamenala 12 trestných činů, které spáchalo 15 lidí. "Pachatelé byli zadrženi a předvedeni k výslechu na služebnu. Některé osoby se trestného činu dopustily pod vlivem alkoholu," uvedla Kropáčová. Podle ní u jednoho člověka naměřili více než tři promile alkoholu.

Po půlnoci pět pachatelů oloupilo tři lidi ve parku Stromovka o mobilní telefony a 900 korun. Po pachatelích policie pátrá. Třem lidem policie zabavila nepovolenou pyrotechniku. Tyto případy budou řešeny jako přestupky.

Městská policie zasahovala u několika rvaček a opilých lidí, závažnější případy ale nezaznamenali. "Silvestrovská noc měla standardní průběh. Zasahovali jsme u opilých, rvaček v ulicích, zaznamenali jsme rovněž stížnosti na rušení nočního klidu a odpalování pyrotechniky," řekla mluvčí městské policie Jana Přikrylová. Závažnější případy podle ní ale nemuseli řešit.

Na Václavském náměstí policisté museli pacifikovat muže, který ohrožoval ostatní pistolí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policisté na Václavském náměstí odvádějí muže, který ohrožoval okolí pistolí.

Důchodce asi přijde o prsty

V Moravskoslezském kraji zábavná pyrotechnika během novoročních oslav zranila deset lidí. Devětašedesátiletému důchodci v Ostravě explodovala přímo v ruce. Utrpěl devastující poranění tří prstů. "Je pravděpodobné, že zranění bude mít trvalé následky. Zda půjde o amputaci, nebylo v době našeho zásahu jasné," řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Senior je nyní v péči lékařů ostravské městské nemocnice. V Ostravě sanitka v souvislosti s odpalování ohňostrojů vyjížděla čtyřikrát. Další výjezdy byly v některých okresech. Zranění pak většinou utrpěli mladí muži. "Jednalo se o popáleniny v obličeji či na rukou. V jednom případě o poranění očí," vysvětlil Humpl.

Celkem podle něj záchranáři od půlnoci do rána evidovali 130 výjezdů. "Bylo jich až třikrát více, než je běžný standard," uvedl mluvčí záchranky. Dodal, že nejčastěji zdravotníci ošetřovali pacienty po pádech. "Byly jich tři desítky. Padalo se na ulici, ze schodů," doplnil.

Například v Ostravě spadl třiadvacetiletý mladík, který se pokoušel v opilosti vyšplhat na dvoumetrovou fontánu. Po pádu utrpěl poranění klíční kosti a ramene.

Spadl ze skály

U Rantířova na Jihlavsku byl v pátek odpoledne nalezen mrtvý sedmačtyřicetiletý muž z Jihlavy. Podle přivolaného lékaře se pravděpodobně zabil pádem ze skály. Kvůli zjištění přesné příčiny úmrtí byla nařízena pitva. Další okolnosti případu se vyšetřují, sdělila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Mrtvý muž ležel v místě nazvaném Zaječí skok. O nálezu informovali policii dva lidé kolem 14:30. Totožnost mrtvého byla zjištěna při ohledání těla.

Opilci v Chodově nechtěli opustit hospodu

Dva zranění policisté skončili na Nový rok v nemocnici, když se snažili zakročit proti skupině opilců v restauraci v Chodově na Sokolovsku. „Agresivní hosté nechtěli opustit restauraci a po přivolaných policistech házeli láhve od piva a další předměty. Dva policisty přitom zasáhly střepy do obličeje a s bodnořeznými poraněními museli být ošetřeni v nemocnici,“ uvedla mluvčí karlovarské krajské policie Andrea Pomichalová. Za útok na policisty hrozí útočníkům trestní stíhání.

Foto: Patrik Biskup, Právo

S agresivními opilci měli o Silvestrovské noci plné ruce práce také policisté v Plzni.

Podle Pomichalové to ale nebyl jediný případ napadení policistů během Silvestrovské noci. „Podobné výpady opilců proti strážcům zákona jsme řešili v Sokolově a ve Vřesové,“ dodala Pomichalová s tím, že v těchto případech nedošlo ke zranění a policisté agresivní zpacifikovali pomocí hmatů a chvatů a nakonec jim museli nasadit i pouta.

Tragická nehoda na Zlínsku

Silvestrovskou noc ve Zlínském kraji poznamenala tragická nehoda u Střílek na Kroměřížsku, zemřel při ní mladý muž.

Hasiči byli o nehodě u Střílek informováni krátce před 2:30. "Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že v osobním autě je zaklíněný řidič, který je v bezvědomí. Po vyproštění jsme jej předali zdravotníkům. Bohužel přivolaný lékař musel konstatovat smrt," popsal Mitáček.

Rvačky na Liberecku

Rušnou silvestrovskou noc zažili policisté, hasiči i záchranáři v Libereckém kraji. Převažovaly rvačky a drobné požáry. Zřejmě nejzávažnější silvestrovskou událostí byla smrt sedmatřicetiletého horolezce, který již odpoledne spadl v Českém ráji z výšky 60 metrů a záchranáři už mu nemohli pomoci. Lékař jen konstatoval smrt, ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík.

Pro hasiče odstartoval půlnoční oslavy požár popelnice v České Lípě jen pár minut před půlnocí. Hasiči ale vyjížděli i k liberecké radnici, kde výbuchy a petardy zřejmě ošálily požární hlásiče.

"Na místě se naštěstí ukázalo, že to byl jen planý poplach," řekl operační důstojník Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Zhruba 12 minut po půlnoci vyjížděli hasiči také k požáru palet. Zda je někdo podpálil nebo byla příčinou zbloudilá rachejtle, hasiči zatím nevědí. Po 02:30 vyjížděli hasiči i do Chrastavy, k požáru v bytovém domě. "Na místě se ukázalo, že to jen spálené maso na plotně zakouřilo celý dům," dodal operační.

Ještě rušnější noc zažili policisté, kteří stejně jako každý rok o Silvestru posilují své služby. "Vyjížděli jsme ke spoustě rvaček, několikrát lidé napadli i naše policisty," řekl operační důstojník liberecké policie. Podobně to v noci vypadalo v celém kraji. "Hodně alkoholu a rvaček, ale jinak naštěstí nic mimořádného, všichni přežili," poznamenal policista z České Lípy.

Požáry na Královéhradecku

Hasiči o silvestrovské noci v Královéhradeckém kraji zasahovali u šesti drobných požárů. U Úlibic na Jičínsku havaroval opilý řidič, jeden člověk z osádky vozu byl lehce zraněn. Ve Starém Bydžově na Hradecku neznámý zloděj ukradl dvě brokovnice, zjistila u hasičů a policistů v hradeckém kraji.

Hasiči například po půlnoci likvidovali požár kontejneru na odpad v Trutnově a požár potravinového stánku Bernarticích na Trutnovsku Ve třech případech hasiči vyjížděli k požárům v komíně, v Nové Pace zasahovali u požáru plynoměru na budově obchodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám