Hlavní obsah

Vyvolení v karlovarské záchrance dostávali až 140 tisíc měsíčně

Právo, Patrik Biskup, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

Velmi štědrý byl k některým svým podřízeným ředitel karlovarské záchranné služby Ivo Tukinski. Z veřejných peněz jim vyplácel takové mzdy, o kterých si i velmi renomovaní odborníci ve zdravotnictví mohou jen zdát. Měsíční příjem se u vyvolených jedinců pohyboval od 100 do 140 tisíc korun. K tomu ještě dostávali tučné odměny v řádech desítek tisíc korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z výsledků kontroly hospodaření záchranky za rok 2008, kterou provedl krajský úřad. Právu se podařilo závěrečnou zprávu kontrolorů získat, a to neoficiální cestou, neboť dokument, který poukazuje na celou řadu pochybení včetně porušování zákonů, odmítli krajští úředníci zveřejnit. Tukinski je přesvědčen, že si jeho podřízení takové peníze zasloužili.

Ze závěrů kontrolorů je patrné, že nejméně šest zaměstnanců si za rok přišlo na více než milión korun, některým z nich se plat vyšplhal přes 1,6 miliónu korun. K tomu dostávali jednorázové odměny, které ročně u některých z nich přesáhly i sto tisíc korun.

O koho konkrétně se jedná, není z kontrolního protokolu zřejmé. Zaměstnanci jsou tam skryti pod čísly a jejich identitu odmítl ředitel záchranky Právu sdělit. „Do toho nikomu nic není,“ prohlásil Tukinski a potvrdil pouze, že se jedná o zdravotnický personál, většinou vedoucí lékaře.

Víc peněz z polovičního úvazku

Tito lidé měli kromě hlavního pracovního poměru uzavřenou se záchrankou smlouvu i na vedlejší pracovní poměr. Kontrola například prokázala, že jeden ze zaměstnanců si za rok vydělal na vedlejšák uzavřený na půl úvazku více peněz než na hlavní pracovní poměr.

K pohádkovým platům se tak lékaři dostali díky enormním přesčasům. Opakovaně v měsíci vykazovali nepřetržitě odpracované hodiny v celkové výši bezmála 80 hodin, tedy drželi více než třídenní služby. To znamená, že lékař přišel kupříkladu do práce v pondělí v osm hodin ráno a zachraňovat pacienty přestal ve čtvrtek v půl čtvrté odpoledne.

Z protokolu dále vyplývá, že tři dny v kuse držel jeden z lékařů službu sedmnáctkrát v roce. Kontroloři konstatovali, že tento postup je v rozporu se zákoníkem práce, který nařizuje mezi směnami minimální osmihodinový odpočinek, a to s ohledem na bezpečnost při vykonávání této zodpovědné profese.

„Je to špatně, že lékaři slouží tak dlouhé šichty a jsou unaveni. Neměl jsem ale jinou možnost, protože máme nedostatek lékařů,“ prohlásil šéf záchranky. Na otázku, co proto udělal, aby se personální situace zlepšila, odpověděl, že se snaží lékaře náborovat.

„Je těžké ale najít psychicky odolného lékaře pro záchranku,“ vysvětlil.

Na další otázku, jaký plat osloveným lékařům nabízí, řekl, že se musí držet tabulek. „Nejsou žádné motivace pro nové lékaře,“ prohlásil Tukinski.

Trestný čin se nestal

Celá ta věc může budit podezření, že podstav lékařů je držen záměrně, aby si někteří zaměstnanci dál mohli vydělávat velké peníze, a to i na úkor bezpečnosti pacientů.

Případem se dokonce zabývala i policie, spáchání trestného činu ale neshledala.

Kontrola dále konstatovala nedostatky ve veřejných zakázkách a účetnictví. Vedení kraje v souvislosti s výsledky auditu reagovalo tím, že Tukinskému nevyplatilo odměny a nařídilo mu, aby zjednal nápravu. Nyní probíhá na záchrance následná kontrola, jejíž výsledky mají být známy do konce letošního roku.

Praxe s držením dlouhých přesčasů a vyplácení pohádkových mezd ale podle všeho pokračuje. Počet lékařů záchranky je totiž zhruba shodný s tím, jaký byl v kontrolovaném roce 2008. „Našli jsme způsob, jak se s porušováním zákoníku práce vypořádat. Provedli jsme to v konzultaci s Ministerstvem zdravotnictví,“ uvedl vedoucí krajského odboru zdravotnictví Joža Lokajíček. Jak chce kraj situaci legalizovat, ale Lokajíček vysvětlit nechtěl.

Lékařů v záchrance je nedostatek

I když se to legislativně podaří, záchranka bude mít stále nedostatek lékařů a ti stávající budou přijíždět k pacientům neodpočatí. Krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD) tvrdí, že nedostatek lékařů na záchrankách je v celé republice. Jenže kraj se o žádné pobídky novým lékařům záchranky, jako jsou například stipendia a nebo služební byty, nezasadil, ačkoliv o to Tukinski podle svých slov žádal. Šéf odboru zdravotnictví krajského úřadu Lokajíček se přitom vymlouvá na nedostatek financí.

„Zkusím se na téma bytů pro lékaře pobavit s primátorem Karlových Varů ,“ přislíbil Larva.

Reklama

Výběr článků

Načítám