Hlavní obsah

Soud začal projednávat žhářský útok v ostravské osadě Bedřiška

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Za zavřenými dveřmi začal v úterý ráno u ostravského krajského soudu probíhat proces s ženou a jejím mladistvým synem, kteří letos na jaře zaútočili pomocí zápalné láhve na dům svých romských sousedů v osadě Bedřiška na periferii Ostravy.

Foto: Aleš Honus, Právo

Služba přivádí k soudu mladíka, který je spolu s matkou obžalován z útoku na romské sousedy v osadě Bedřiška

Článek

Vzhledem k tomu, že mladší z obžalovaných nebyl v době spáchání útoku ještě plnoletý, probíhá hlavní líčení za zavřenými dveřmi. Veřejné bude až vyhlášení rozsudku, který se ale do konce tohoto týdne neočekává. Oba jsou obžalovaní z pokusu o vraždu.

Zápalná láhev naplněná prudce hořlavým éterem vletěla v noci na 14. března do dětského pokoje, ve kterém spala čtrnáctiletá dívka. Láhev se po dopadu naštěstí nerozbila. Dívka se po rozbití okna vzbudila a stačila knot lahve včas uhasit, takže došlo pouze k popálení koberce. Na to, že za útokem stojí sousedé, přišli kriminalisté po několika týdnech.

Jeden z obžalovaných má styky s extremisty. Kamarádí se s nimi.
romský aktivista Ladislav Baláž

Policie sice již dříve vyloučila možný rasový motiv s tím, že za útokem jsou výhradně sousedské spory. Romskou rodinu však u soudu zastupuje známý romský aktivista Ladislav Baláž, který působil i jako zmocněnec poškozené rodiny v kauze žhářského útoku ve Vítkově.

Baláž tvrdí, že mladší z obžalovaných udržoval styky s neonacisty. „Na Bedřišku jezdím každý týden a mám o tom určité znalosti. Jeden z obžalovaných má styky s extremisty. Kamarádí se s nimi,“ řekl Baláž bez bližších podrobností.

Té paní mi bude líto, jestli dostane tak vysoký trest. Podle mne ona za to nemůže. Jejího kluka ale škoda nebude.
Dušan Podraný

Státní zástupkyně Brigita Bilíková ale rasový motiv před zahájením líčení důrazně odmítla. „V tomto případě mohu zcela vyloučit rasový motiv, případně jakékoliv extremistické vazby,“ uvedla žalobkyně.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zmocněnec rodiny Ladislav Baláž (vpravo) a majitel domku v Bedřišce Dušan Podraný.

K soudu dorazil i Dušan Podraný, jehož dům se stal terčem žhářského útoku. Řekl, že za hlavního pachatele považuje mladšího z obžalovaných. „Té paní mi bude líto, jestli dostane tak vysoký trest. Podle mne ona za to nemůže. Jejího kluka ale škoda nebude, protože to spáchal on. Matka se toho jen zúčastnila, ale co jsem slyšel, tak nechtěla, aby to udělal,“ řekl Rom.

Hlavní líčení bude pokračovat až do pátku výslechem svědků a soudních znalců. V pátek bude hlavní líčení pravděpodobně odročeno kvůli potřebě vyslechnutí dalšího znalce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám