Hlavní obsah

Za 20 let se v Praze ztratilo 2000 dětí, nenašli jen jedno. Anička by byla druhá

Právo, Josef Koukal
Praha

Zmizení devítileté Aničky Janatkové je pro pražskou policii naprosto výjimečný případ. Od roku 1990 pátrali policisté v hlavním městě po 2025 dětech, z nichž se doposud nenašlo pouze jediné, devítiletý Honzík Nejedlý, který se ztratil v lednu 1998.

Článek

„Případ, kdy by v Praze zmizelo dítě a nebylo nalezeno, jsme od té doby neměli,“ uvedla ve středu mluvčí pražské policie Ivana Ježková. Dvanáct z více než dvou tisíc pátrání je sice stále aktivních, o osudu pohřešovaných dětí se ale ví.

„Jde o děti z rozpadlých, zpravidla mezinárodních manželství, kdy jeden z partnerů dítě odvezl do ciziny a skrývá se s ním,“ vysvětlila. Pátrání pak policie zpravidla vyhlašuje na žádost druhého partnera.

Pražská policie loni pátrala po 92 dětech, čtyři případy pátrání jsou stále aktivní. Od letošního 1. ledna do 1. října pátrala po 48 nezletilých, dvě pátrání, po dívce a chlapci, pokračují dosud.

Prověřili šest set hlášení od lidí

„V obou případech je ale jistota, že děti jsou v pořádku,“ uvedl zástupce vedoucího skupiny pražských pátračů Rostislav Komínek. Jde totiž podle něho právě o případy rodičovského sporu o dítě, kde jeden z rodičů ještě před rozhodnutím soudu o péči vzal dítě k sobě.

Výjimečnost situace si uvědomují i pražští policisté, kteří po Aničce pátrají. „Jsou to také tátové a mámy od rodin. Nikdy jsme nezažili takové nasazení,“ uvedla Ježková.

Na místě zmizení dívky v pražské Troji se jen od středy do neděle vystřídalo 800 policistů a speciální pátrací tým čítá více než 70 kriminalistů. Policie do středy prověřila 600 poznatků od občanů. [celá zpráva]

V celé ČR policie letos do konce září pohřešovala 555 dětí do 15 let, 530 z nich už bylo vypátráno. Za celý loňský rok se ztratilo 952 dětí a 932 (98 %) policie našla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám