Hlavní obsah

Policie bude hluchá, opouští ji jediný expert na analýzu hlasu

– Praha
Právo, Jakub Troníček

Stačil odchod jednoho jediného policisty do civilu a policie od Nového roku podle zjištění Práva ztratí důležitou schopnost rozumět odposlouchávaným hlasům nebo identifikovat anonymní bombové vyděrače.

Článek

Úsloví o tom, že každý je nahraditelný, totiž tak úplně neplatí o jediném expertovi na analýzu hlasu, kterého policie až dosud měla a který ke konci roku podobně jako stovky dalších policistů odchází do civilu. Jan Mládek na Kriminalistickém ústavu úspěšně analyzoval hlasy více než třicet let, žádného nástupce ale nemá.

Právě fonoskopie, jak se jeho obor jmenuje, je přitom pro detektivy klíčová. Analýza hlasu pomáhá detektivům poznat, kdo na nahrávce mluví, nebo v případě její nesrozumitelnosti dekódovat obsah hovoru.

Díky Mládkovým analýzám byl usvědčen např. tzv. „kyanidový vyděrač“, který vyhrožoval v roce 2003 otrávením jídla v pražských nemocnicích, stejně jako množství dalších výhružných anonymů.

Najímání soukromých znalců bude dražší

V současné době nikdo neví, jak bude policie problematickou situaci po odchodu Mládka řešit. „Analýzy hlasu používáme velmi často, je to velmi užitečný a potřebný nástroj,“ řekl k tomu Právu např. mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Podle mluvčí celorepublikové kriminálky Pavly Kopecké budou jedinou možností, jak klíčové analýzy získat, soukromí znalci.

„Budeme to muset řešit tímto způsobem, ovšem znalcům z privátního sektoru bude muset policie platit a už nyní jsou náklady na znalečné velmi omezené,“ poznamenala Kopecká.

Co s utajovanými odposlechy?

Kromě zvýšení finančních nároků je ale se zadáváním hlasových analýz u soukromých znalců další problém. „Často se takto analyzují velmi citlivé a utajované odposlechy a je těžko představitelné, že by takové věci dávala policie z ruky,“ řekl k tomu jeden z detektivů, který si nepřál být jmenován.

Vedení Kriminalistického ústavu odmítlo odchod špičkového odborníka komentovat. „Situace v ústavu je stejná jako u ostatních útvarů, i my máme avizované odchody kriminalistických znalců, ale v současné době se k této otázce s ohledem na odcházející kolegy nebudeme blíže vyjadřovat,“ konstatovala pouze jeho mluvčí Petra Srnková.

Kromě Mládka chce přitom ke konci roku dobrovolně svléknout uniformu a odejít do civilu i šéf ústavu Emil Vančo. Celkově má policii ke konci roku mimo jiné i kvůli plánovanému snížení platu a drastickým škrtům v resortu opustit zhruba 2000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám