Hlavní obsah

Lupiče při přepadení směnárny v Krnově zabil obranný granát

Právo, Pavel Karban, Aleš Honus
Krnov
Aktualizováno

Obchodním domem Prior na Zámeckém náměstí v Krnově otřásla ve čtvrtek odpoledne exploze. Podle informací policie zemřel muž, který se pokusil přepadnout směnárnu. Při explozi byli zraněni čtyři policisté, jeden z nich těžce, a dvě civilní osoby, pracovník ochranky a zaměstnankyně směnárny, potvrdil Právu na místě ředitel krajské policie Tomáš Tuhý.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na místě výbuchu, v okolí směnárny v krnovském Prioru, byli dlouhé hodiny kriminalisté a policejní specialisté.

Článek

Policie potvrdila, že přepadení směnárny se odehrálo ve 14.20.

„Pod mrtvým tělem pravděpodobného útočníka jsme našli nevybuchlý obranný granát,“ uvedl krajský policejní mluvčí Miroslav Pech a dodal, že se nabízí logická úvaha, že první výbuch způsobil stejný typ výbušniny.

Podle informací Práva měl lupič držet v ruce granát, který mu zřejmě neplánovaně vybuchl. „Při detonaci došlo ke smrtelnému zranění pravděpodobného pachatele, a ke zranění čtyř policistů, pracovníka ochranné služby a náhodného kolemjdoucího,“ informovala mluvčí Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Darina Majková.

Mluvčí záchranářů Lukáš Humpl upřesnil věk zraněných. Nejvážněji zraněn byl třiatřicetiletý pacient, který byl letecky transportován do fakultní nemocnice. Další dva muži ve věku 55 a 23 let byli hospitalizováni v krnovské nemocnici.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na místě výbuchu, v okolí směnárny v krnovském Prioru, byli dlouhé hodiny kriminalisté a policejní specialisté.

„Dva pacienti byli předáni do krnovské nemocnice. Jeden se středně těžkým až těžkým poraněním nohy, druhý měl jen drobná poranění. Oba byli při vědomí,“ poznamenal Humpl.

Foto: Aleš Honus, Právo

Pouze se zraněnou pravou rukou vyvázl z exploze granátu v krnovské směnárně jeden ze zasahujících policistů. Po ošetření byl propuštěn do domácího léčení.

Moravskoslezští záchranáři ošetřili tři osoby. „Nejvážněji zraněný je muž, který má poraněné obě ruce, na jedné je částečné devastující zranění, nohu a bylo u něj podezření na tlakové poranění. Zranění jsou závažná, přesto byl muž při ošetření při vědomí,“ uvedl Humpl a dodal, že pacient byl letecky transportován do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

V krnovské nemocnici přijali dohromady čtyři pacienty. Tři zůstali v nemocnici přes noc, jeden z nich - policista, byl po ošetření propuštěn domů. „Je to naštěstí dobré, mám to jenom v dlaze. Nedopadl jsem tak špatně,“ řekl policista po propuštění z nemocnice. Víc se ale odmítl vyjádřit.

"Je tu spousta policistů, kriminálka, sanitky. Přistával vrtulník. Měl by být nejméně jeden mrtvý. Podle sdělení kolegů šlo o přepadení, útočník měl nejméně jeden granát a pistoli," řekl Novinkám zaměstnanec Prioru.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na Zámeckém náměstí byly v době výbuchu desítky lidí. Místo exploze ohraničili policisté páskou.

Na případu intenzivně pracuje policie

„Kriminalisté společně se specialisty z oboru kriminalistické techniky a expertiz provádějí ohledání místa činu, zajišťují stopy a shromažďují svědecké výpovědi. Totožnost smrtelně zraněného pravděpodobného pachatele dosud neznáme, na zjištění jeho totožnosti pracujeme,“ upřesnila policejní mluvčí a dodala, že v této chvíli nelze s ohledem na stav vyšetřování sdělit další, podrobnější, informace.

„Úkony policistů na místě budou trvat několik hodin. O dalším posunu ve vyšetřování budeme informovat v pátečních dopoledních hodinách,“ sdělila Majková. Krajský policejní ředitel Tomáš Tuhý pro Českou televizi řekl, že nic nenasvědčuje tomu, že by byl zákrok ze strany policistů veden špatným způsobem.

„Zraněn byl kriminalista, který v tu dobu plnil výkon služby a tři policisté, kteří byli přivolání k přepadení z krnovského obvodního oddělení. Ti byli na místě asi do dvou minut od nahlášení a snažili se zpacifikovat podezřelého. U něj následně došlo k výbuchu neznámé výbušniny,“ vysvětlil Tuhý.

Vzali mu pistoli a on pustil granát

„Bylo to slyšet, bylo to takové nepříjemné, zvláštní,“ popsala detonaci Jarmila Nowaková, recepční krnovského Hotelu Pepa, který je od Prioru vzdálen jen několik metrů.

„Když jsem se podívala z okna, tak tam stála sanitka, a jedna malá holka hrozně brečela. Volala pořád maminku. Pak vyšel se zakrvácenou tváří policajt a pořád gestikuloval."

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hasiči a policie před obchodním domem v Krnově

„Když jsem slyšela, že to je ve směnárně, hned jsem se lekla. Dělaly tam takové dvě krásné, příjemné holky, myslela jsem na ně, nevěděla jsem zda nejsou zraněné nebo dokonce mrtvé,“ uvedla recepční krnovského hotelu.

Jak k výbuchu došlo, přesně neví. „Ale od servírky jsem slyšela, že tomu útočníkovi snad vzali policajti pistoli, dohodli se s ním, ale on pustil granát na zem.“ Když se prý servírka ptala policistů, zda lupiče chytli, podle Nowakové jí odpověděli, že už není koho chytat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám