Hlavní obsah

Soud řeší krádež obrazu Toyen

Právo, Radek Plavecký
Benešov

Soud v Benešově zahájil líčení o ukradeném obrazu české malířky Toyen Severní krajina vytvořeném v roce 1931. Ten je odborníky považován za jedno z nejlepších děl této malířky vlastním jménem Marie Čermínová, jeho hodnotu znalci odhadují nejméně na 6 miliónů korun. Líčení bylo krátce před polednem odročeno.

Článek

Dílo ukradl zloděj v roce 1992, policie jej sice chytila a zloděj skončil ve vězení, ale stihl obraz ještě před tím prodat. Dílo pak putovalo mezi různými překupníky, až se dostalo ke pražskému galeristovi Josefu Antošovi, který jej podle ČTK prodal Josefu Běhunčíkovi za 3,5 miliónu. Běhunčík je s restaurátorem Pavlem Filipem a sběratelem Patrikem Šimonem obžalován z trestného činu pokus o legalizaci výnosu z trestné činnosti. Všichni svou vinu na nelegálním prodeji kradeného obrazu odmítají.

Souběžně řeší benešovský soud i žalobu na určení vlastnictví, zda je obraz Běhunčíkův, nebo patří rodině Mlady Filípkové, jíž byl v roce 1992 ukraden. Rozhodnutí o vlastnictví bude záviset i na rozsudku o údajné trestné činnosti třech obžalovaných. Pokud se jim prokáže vina, mohou jít na 2 až 8 let do vězení. Líčení bylo odročeno na počátek listopadu, kdy budou vypovídat svědci a znalci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám