Hlavní obsah

Česká spořitelna blokovala platební karty, zkopírovali je zloději

Česká spořitelna (ČS) zablokovala asi stovce klientů platební karty. Důvodem bylo ohrožení jejich účtů poté, co karty mohly být na několika místech v Česku neoprávněně zkopírovány. Zneužity byly desítky karet, informoval v pondělí server iHNed.cz s odvoláním na informace České spořitelny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zařízení, jejichž prostřednictvím zloději kopírovali karty, byla umístěna na bankomatech v Českých Budějovicích a v Břeclavi. "Z preventivních důvodů jsme od minulého týdne zablokovali platební karty zhruba stovky klientů. Došlo totiž k několika případům skimmingu na jižní Moravě a v jižních Čechách. Bohužel jsme na to v tomto případě přišli až po měsíci, když padělky karet začaly být zneužívané," řekl Hospodářským novinám Karel Kadlčák, který je šéfem odboru kartového provozu v ČS.

Server napsal, že několika desítek padělaných karet bylo zneužito například v Kanadě, v Peru nebo v Thajsku. "Klienty nyní obvoláváme a samozřejmě jim veškeré náklady spojené s případným zneužitím a blokací karty uhradíme," uvedl Kadlčák.

Upřesnil, že zloději měli zařízení na kopírování karet v Českých Budějovicích dva dny, v Břeclavi den. Zařízení se jim podařilo umístit i odstranit, aniž by to někdo zaregistroval, dodal Kadlčák. Spořitelna podle něj preventivně blokovala karty klientů, kteří v době, kdy k takzvanému skimmingu došlo, napadené bankomaty použili.

Termínem "skimming" označují kriminalisté způsob kopírování platebních karet pomocí speciálního snímacího zařízení, které pachatelé umísťují přímo na bankomaty peněžních ústavů. Zloději pak získají informace, díky kterým jsou schopni získat peníze z účtu postižených klientů bank.

ČS zároveň zablokovala karty několika klientů, kteří s nimi platili přes internet. "Na základě upozornění kartové asociace Visa jsme zablokovali několik karet. Asociace nám nesdělila, o jaké obchodníky jde, my se domníváme, že jde o jednoho z britských obchodníků," doplnil Kadlčák.

Reklama

Výběr článků

Načítám