Hlavní obsah

Policie chce koupit mobilní cely, bude je vozit na fotbal či mítinky

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při rizikových fotbalových utkáních, extremistických mítincích nebo velkých demonstracích by se výtržníci měli již brzy dostat za mříže o poznání rychleji, než tomu bylo doposud. Policie totiž podle zjištění Práva plánuje při rozsáhlejších bezpečnostních akcích nasazení speciálních mobilních cel.

Foto: Aleš Honus, Právo

Fanoušci Sparty leží na silnici před stadiónem.

Článek

Do každé z nich se má vejít pět lidí, a to na dobu až šesti hodin. Právu to potvrdil mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej s tím, že od března je vypsána zakázka na nákup 31 takových cel.

Policie je za ně připravená zaplatit dohromady zhruba pět miliónů korun, dostat je má nejpozději do konce letošního roku.

„Cely budeme využívat pro krátkodobé zadržení v rámci velkých bezpečnostních opatření, kde je předpoklad narušení veřejného pořádku velkým počtem osob,“ řekl k tomu policejní mluvčí. Pokud by nemohl být zadržený člověk ani po šesti hodinách propuštěn zpátky na svobodu, bude převezen do klasické policejní cely.

Ty mobilní mají být podle Ibeheje rychle smontovatelné, s možností převážet je na korbě nákladního auta. Policie se při zadávání zakázky inspirovala v sousedním Německu a Rakousku, kde podobné cely fungují již delší dobu.

Levnější a šetrnější

„Důvod je z části ekonomický, protože bezpečnostní opatření je často daleko od nejbližšího místa s celou a tímto způsobem tedy ušetříme na dopravě, ale motivem je i důraz na lidská práva,“ konstatoval Ibehej.

Díky mobilním celám totiž podle něj bude člověk zadržený jen na nezbytně dlouhou dobu. „Převozy z místa do cely tu dobu zadržení velmi prodlužují,“ vysvětlil mluvčí.

Cela má být téměř dva a půl metru vysoká a na každého zadrženého se v ní počítá s prostorem dvou metrů čtverečních. „Její konstrukce bude z kovu a samozřejmě musí odolat případnému násilí ze strany zadržených,“ poznamenal Ibehej.

Např. při rizikových fotbalových zápasech původně policie plánovala nasazovat i mobilní soudní síně, ale tento projekt ztroskotal kvůli nesouhlasnému stanovisku ministerstva spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám