Hlavní obsah

Svědci u soudu se žháři odmítli vypovídat

Právo, Novinky, Aleš Honus, Petr Nový
Ostrava
Aktualizováno

V úterý pokračovalo u Krajského soudu v Ostravě soudní líčení se čtveřicí mužů obžalovaných ze spáchání žhářského útoku ve Vítkově. Za mimořádných bezpečnostních opatření se z napadení romské rodiny zodpovídá čtveřice Jaromír Lukeš, David Vaculík, Václav Cojocaru a Ivo Müller.

Foto: Aleš Honus, Právo

Svědek Tomáš Vassiov u soudu.

Článek

13:10 Pátý den hlavního líčení skončil, pokračovat se bude opět ve středu.

Pape: svědci museli tušit, že se žhářský útok chystá

13:09 Vzledem k informacím, které v úterý u soudu zazněly, dal Markus Pape podnět k prověření, zda se dva z dnešních svědků ještě před žhářským útokem nedopustili trestného činu nadržování, neoznámení trestného činu a nepřekážení trestným činům. Podle Papeho museli tušit, že se žhářský útok chystá.

13:08 Přizvaná svědkyně Martikánová k soudu nedorazila, slovo si bere Markus Pape.

13:04 "Říkal, že nemá rád Cikány. Pořád na ně nadával," zaznělo u soudu z výpovědi svědkyně. O tom, co se stalo ve Vítkově, se dozvěděla z televize. Bylo jí nápadné, že se Lukeš toho dne vrátil domů po půlnoci.

"Napadlo mne, že by to mohl být on. Když jsem se ho na to ptala, tak to popřel. Pak jsem se na to ptala ještě párkrát, jestli to neudělal on. Ale on to vždy popřel. Jeho chování se ale změnilo. Byl denně pryč."

12:53 Soud z čte z výpovědi Lukešovy přítelkyně, která se při policejním výslechu rozhodla vypovídat. Výpověď proběhla poté, co byla svědkyně zadržena spolu s dalšími obviněnými. S Lukešem žila několik let.

Přítele zahlédla v televizi, když utíkal před policisty

Že Lukeš chodí na demonstrace, zjistila z televize, kde ho zahlédla. V jedné reportáži ho viděla utíkat před policisty.

"Byla jsem překvapená, že na takovou demonstraci jel. Já jsem mu řekla, že mi vadí, že se takových demonstrací účastnil. Bála jsem se, aby se mu něco nestalo, když spolu máme malou holčičku." V průběhu soužití se od ní Lukeš kvůli neshodám odstěhoval.

Jeho předností byli spíše kamarádi než rodina. Začal navštěvovat stále častěji hospody.
Z policejní výpovědi přítelkyně Jaromíra Lukeše

"Jeho předností byli spíše kamarádi než rodina. Začal navštěvovat stále častěji hospody," řekla Šanová policistům ke svému příteli Lukešovi.

Svědkyně: s obžalovaným mám dítě, vypovídat nebudu

12:40 Před soud předstoupila svědkyně Nikola Šanová, přítelkyně obžalovaného Jaromíra Lukeše. Soudu sdělila, že s obžalovaným má dítě. Svědkyně se jako osoba blízká rozhodla, že nebude vypovídat. Další předvolaná svědkyně nepřišla.

12:39 Hlavní líčení po přestávce pokračuje, obžalovaný David Vaculík přišel v jiném tričku, tentokrát značky Umbro.

11:35 Vyhlášená polední přestávka má trvat do půl jedné.

Spor o tričko, které má jeden z obžalovaných na sobě

11:33 Obhájce Davida Vaculíka vysvětlil, že jeho klient tričko koupil v legálním obchodu. Thor Steiner je název výrobce těchto triček. Dává podnět státní zástupkyni, ať prošetří tvrzení Markuse Papeho, zda nejde z jeho strany o křivé obvinění. Zároveň požádal, aby byl o výsledku tohoto šetření informován.

Vaculík k tomu řekl, že na tričku je vyobrazená mytologická postava. "Tričko jsem si koupil, protože se mi líbilo."

11:31 Markus Pape dostal slovo, aby vysvětlil svoji kritiku trička, kterou má na sobě David Vaculík:

"Na tričku je zobrazen motiv násilí, je tam nápis Thor Steiner, který se nosí běžně na pochodech neonacistů. Chci, aby Vaculík tímto svým jednáním nevyhrožoval svědkům," řekl Markus Pape s tím, že u rodičů Natálky by tričkem mohl vzbudit obavy z výpovědí. "Svým jednáním výslovně vyhrožuje svědkům."

Byl jsem dnes u policie na výslechu a šel jsem kolem, tak jsem se chtěl podívat, jak to tady vypadá.
Rom, napadený v jiném případu

11:29 Soudní jednání sleduje i Václav Podraný - Rom, na jehož dům letos v březnu zaútočili zápalnou lahví jiní žháři. Policie z tohoto útoku obvinila sousedy.

"Byl jsem dnes u policie na výslechu a šel jsem kolem, tak jsem se chtěl podívat, jak to tady vypadá," řekl Podraný Právu.

11:27 K obžalovaný Demele uvádí, že asi rok zná Jaromíra Lukeše pod přezdívkou Jerry. O útoku se dozvěděl z televize. V jeho výpovědi nic podstatného nezaznělo.

11:15 Do soudní síně přistoupil další svědek Jakub Demele. Ten se rozhodl vypovídat

Obhájce Vaculíka chce po zmocněnci rodiny vysvětlení

11:13 Obhájce Vaculíka žádá zmocněnce poškozené rodiny, aby vysvětlil, proč podává na Vaculíka trestní oznámení a ať vysvětlí, co myslí tím vyhrožováním. Soudce řekl, že pro to dá prostor později.

11:10 Také z čtené výpovědi svědka Schäfera vyplývá, že útoku se dopustil Lukeš. "Ptal jsem se ho s kým se toho útoku dopustil, ale to mi neřekl," řekl Schäfer, který se označil za sympatizanta Dělnické strany. "Nejblíže jsou mi národní socialisté," řekl k otázce své politické orientace.

10:54 Zmocněnec rodičů Natálky kritizuje skutečnost, že David Vaculík má na sobě rudé tričko značky Thor Steinar, na kterém je vyobrazena osoba se vztyčenou rukou, hrozící pěstí s kladivem. Značka Thor Steinar je nejznámějším oblečením příznivců radikální pravice.

Markus Pape to považuje za nebezpečné vyhrožování na adresu členů poškozené rodiny, která má vypovídat ve čtvrtek.

10:52 K čtenému protokolu se obžalovaní odmítli vyjádřit.

10:50 Potom se s obžalovanými a s dalšími kamarády včetně dívek setkal i po žhářském útoku. "Lukeš vypadal vyplašeně, bylo na první pohled patrné, že se něco děje." Lukeš ale prý nechtěl říct, co se stalo. O útoku ve Vítkově se svědek dozvěděl až pak.

10:45 "O útoku jsem předem nic nevěděl, dozvěděl jsem se to až z televize," řekl policistům svědek Hnilka. Přiznal, že den předtím seděl s obžalovanými v hospodě.

Bavili jsme se o tom, že by bylo třeba zaškvařit nějakým Cikánům, udělat jim nějakou zlost nebo je zbít. Že bychom mohli chytit dva nebo tři Cigoše, dát jim přes držku.
Z výslechu svědka Marka Hnilky

"Bavili jsme se o tom, že by bylo třeba zaškvařit nějakým Cikánům, udělat jim nějakou zlost nebo je zbít. Že bychom mohli chytit dva nebo tři Cigoše, dát jim přes držku, aby věděli, že tady jsme... Nepadl ale žádný konkrétní návrh," zaznělo u soudu z protokolu o výslechu svědka Hnilky.

10:39 Soud čte z policejního protokolu o výslechu svědka Marka Hnilky. Ten policistům řekl, že obžalované spíše než podle jmen zná "podle ksichtu". "Nejsem členem žádného hnutí, spíše jsem sympatizantem Dělnické strany, která chce řešit romské problémy," řekl v úvodu svého výslechu.

10:19 Státní zástupkyně se o přestávce vyjádřila k tomu, že svědci odmítli vypovídat: „Je to samozřejmě jejich právo, pakliže dospěli k závěru, že by mohli svou výpovědí přivodit sami sobě trestní stíhání. Já jsem očekávala, že nebudou vypovídat."

10:14 Soudce vyhlásil krátkou přestávku.

10:13 Stejně odmítl vypovídat i další předvolaný svědek Vít Schäfer. Při odchodu ze soudní síně se na obžalované nepodíval.

10:12 I další svědek, Marek Hnilka, odmítl vypovídat. Při odchodu ze soudní síně si jen s kamennou tváří prohlédl čtyři obžalované.

10:02 Na dotaz policejního vyšetřovatele Kuděla přiznal, že v pátek před požárem se s obžalovanými setkal v restauraci, kde se domlouvali na prodeji cédéček. "O útoku ve Vítkově se v té hospodě nikdo nebavil."

To, že má čtveřice útok na svědomí, si prý odvodil z okolností. "Lukeš mi říkal, že si užívá poslední dny s dcerou. Došlo mi, že má ten útok na svědomí," zaznělo z policejního protokolu o výslechu svědka.

"Dělali jsme si srandu, že růžové pigmentové skvrny na ruce Vaculíka jsou z Vítkova.
Z výpovědi Marka Kuděly na policii

9:57 Soudce čte z výpovědi Marka Kuděly, který popsal své styky s obžalovanými jak před, tak i po útoku ve Vítkově. Mimo jiné je v protokolu řeč o popálené Vaculíkově ruce. "David Vaculík mi ukázal ruku, měl tam růžové pigmentové skvrny," řekl. "Dělali jsme si srandu, že je to z Vítkova."

Obhájce Vaculíka: Vassiov na policii vypovídal pod nátlakem

9:47 Obhájce Vaculíka označil stěžejní výpověď Vassiova za nepoužitelnou, protože údajně na policii vypovídal pod nátlakem.

9:45 Obžalovaní se vyjadřují k čtené výpovědi. Vaculík ji označuje za nepravdivou, a to hlavně ve vztahu k jeho osobě, ostatní se odmítají vyjádřit.

9:40 "Nejsem organizovaný v nějaké skupině, ani moji kamarádi. Byli jsme ale na různých demonstracích, třeba v Janově."

"S tou věcí ve Vítkově nemám nic společného, ani jsem nevěděl, že se něco takového připravuje. Vím pouze, když jsme třeba někdy seděli u stolu, někdy se mluvilo o tom, že se něco takového udělá."

Byl divný, kousal si nehty, říkal, že má obavy, že na ně přijdou.
Z výpovědi Tomáše Vassiova na policii

9:36 "Byl divný, kousal si nehty, říkal, že má obavy že na ně přijdou." Potom potkal Lukeše jednou, když se vrátil z policejního výslechu. "Říkal, že mu policie vyhrožovala kriminálem, že říkali, že je to on, ať se přizná. Prý ale nic neřekl."

9:34 Tomáš Vassiov policii řekl, že se s obžalovanými zná různě dlouhou dobu. Lukeše zná asi patnáct let. "V podstatě jsme spolu vyrůstali." O požáru se prý dozvěděl den poté z internetu.

"O dva dny později mě kontaktoval Vaculík, který pracoval na poště, říkal, že se za mnou staví. Šel jsem s ním do lékárny, potřeboval mast, říkal, že ho bolí ruka. Dal mi nějaké peníze, lékárna byla v centru města. Chtěl koupit nějakou chladivou mast, říkal, že ho bolí levá ruka. Odpověděl, jestli jsem viděl zprávy, co se stalo ve Vítkově," řekl Vassiov.

Když se pak Vaculíka zeptal, jestli ve Vítkově byl, odpověděl mu, že se to dozví poději. Viděl také, že má zarudlou ruku a místo hustého obočí jen "takové černé tečky".

Potom se potkal i s Lukešem. "Říkal, že je to v ..., že nečekal, že to bude takové velké. Když jsem se ho zeptal, jestli myslí ten Vítkov, tak říkal, že ano, že myslí ten Vítkov".

9:26 Přísedící čte protokol o výslechu svědků z policejního řízení.

9:25 Další svědek Marek Kuděla také odmítl vypovídat a rychle opustil soudní síň. Při odchodu jen odsekl. "Nashle". Kuděla je kamarád obžalovaných.

Obhájce upozornil státní zástupkyni, jaké otázky nemůže pokládat

9:24 Jedním z důvodů pro to, aby svědek u soudu mohl odmítnout vypovídat, je obava, že by mohl způsobit trestní stíhání sám sobě. Dalším důvodem je pak příbuzenský poměr s některým obžalovaných. Státní zástupkyně se zeptala Vassiova, co ho k odmítnutí výpovědí vede, obhájce Davida Vaculíka ji však ostře upozornil na to, že takovou otázku svědkovi klást nesmí.

9:21 "Odmítám vypovídat," řekl Vassiov. Když opouštěl soudní síň, ukázal ve směru k lavicím obžalovaných oba palce nahoru.

9:17 V Ostravě začal další den líčení výslechy svědků. Jako první bude vypovídat Tomáš Vassiov, známá postava neonacistického hnutí na severu Moravy a ve Slezsku. Vassiov byl v minulosti odsouzen k podmíněnému trestu za útok na Romy.

Vassiov byl kromě toho spolu s Davidem Vaculíkem loni odsouzen Okresním soudem v Bruntále za útok na účastníky punkového koncertu v Rýmařově. Nedávno ale uspěl s odvoláním a krajský soud je oba v odvolacím řízení zprostil.

Vassiov byl v minulosti stíhán také kvůli distribuci neonacistických tiskovin. Za útok na Romy dostal pět let, z toho si tři roky odseděl a pak byl podmíněně propuštěn z výkonu trestu.

9:00 Líčení v plánovaný čas nezačalo, program má zpoždění.

Na úterním programu jsou výslechy svědků v případu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám