Hlavní obsah

Za smrt tří lidí dostal opilý pirát silnic osm let natvrdo

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž
Aktualizováno

Na osm let nepodmíněně poslal ve čtvrtek Okresní soud v Kroměříži do vězení s ostrahou devětadvacetiletého Josefa Ticháka z Bystřice pod Hostýnem. Podle rozsudku zavinil nehodu, při které loni v červenci u Rymic na Kroměřížsku zahynuli tři mladí lidé.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Josef Tichák s obhájkyní při vynesení rozsudku na osm let vězení za nehodu se třemi mrtvými.

Článek

Soud uznal Ticháka vinným z ublížení na zdraví s následkem smrti a ohrožení pod vlivem návykové látky. Na deset let mu vyslovil zákaz řízení motorových vozidel.

Jednání soudu provázely dramatické situace, při nichž příbuzná jedné z obětí nejprve usedavě plakala a potom se zhroutila a sesunula pod lavici na zem. Předseda senátu Karel Rašín musel přivolat zdravotnickou záchrannou službu. Jednání soudu pak pokračovalo, příbuzná se po ošetření vrátila do jednací síně.

Tichák řídil opilý, protože po nehodě mu naměřili 1,6 promile alkoholu. Navíc ujížděl vozidlu městské policie v Holešově. Strážníci na kamerách totiž zjistili, že osádka vozu rozbíjí v centru Holešova lahve. Dotyční pak nasedli do auta a ujížděli z města. Na výzvu hlídky k zastavení nereagovali, řidič naopak zrychlil a jel směrem na Rymice.

Po několika stech metrech havaroval. Ve vraku zemřeli osmnáctiletý mladík z Bystřice pod Hostýnem a dvě devatenáctileté dívky z Holešova.

Vinu popřel, lítost neprojevil

Tichák vinu odmítl, tvrdil, že seděl ve zcela zdemolovaném kufru auta. To označil soudní znalec za nemožné.

„Jedním z důkazů byla i bota obžalovaného, která zůstala zaklíněna pod pedály pod volantem. Později tvrdil, že seděl na zadním sedadle, kde však bylo zaklíněno pásem připoutané tělo jedné ze zemřelých,“ řekl v odůvodnění rozsudku soudce Karel Rašín.

Podle soudce Tichák využil k účelové obhajobě zkušenost, kdy se účastnil veřejného projednávání jiné dopravní nehody, kde řidič rovněž tvrdil, že auto neřídil. Svědci vyloučili i Tichákovo tvrzení, že v autě seděl další člověk, řidič, který vůz po nehodě opustil a utekl. Nikoho však na místě nenašli ani psovodi se psy.

„Obžalovaný ztěžoval vyšetřování, tvrdil, že si nehodu nepamatuje, ale pamatoval si, že neřídil,“ připomněl zmocněnec příbuzných obětí Antonín Foukal. Soudce pak zdůraznil, že Tichák se příbuzným neomluvil a nevyslovil ani před soudem slova lítosti. „Šlo o úmyslný trestný čin. Polehčující okolnosti nejsou takřka žádné,“ konstatoval předseda senátu.

Podle soudu příbuzní nevznesli nárok na náhradu škody. „Přihlíželo by se k tomu, že všichni věděli, že požil alkohol, byli spolu někde v restauraci a sedli s ním do auta,“ upozornil soudce. Státní zástupce se vzdal práva na odvolání, Tichák si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám